V České národní budově v New Yorku měla akci homofobní organizace. Chyba, která už se nestane, zní z diplomacie

Desítky lidí demonstrovaly před Českou národní budovou v New Yorku, kde sídlí mimo jiné tuzemský konzulát nebo České centrum. Protestovali proti tomu, že se uvnitř konala akce konzervativní organizace Moms for Liberty, která prosazuje mimo jiné zákaz knih o sexuálních menšinách ve školách. Podle protestujících je rasistická a homofobní. Demonstrace se zúčastnil starosta Manhattanu i tamní senátoři. Prostory pronajala konzervativcům jedna z krajanských organizací. Česká diplomacie uvedla, že s konáním akce nesouhlasí.

„Toto je moje čtvrť, Národní budova pro nás byla dobrým sousedem celé roky. To, co dělají, nedává smysl. Lidi se kvůli tomu necítí bezpečně, nemělo se to dít,“ kritizoval během protestu akci konzervativního hnutí Chris Sosa, obyvatel Manhattanu a demokratický aktivista.

„To, co Moms for Liberty dělají po celé této zemi, to znamená zakazování knih, nadávání rodičům trans dětí, a hlavně démonizování naší LGBTQ mládeže, je naprosto nehorázné,“ řek senátor státu New Yor Brad Hoylman-Sigal (Demokratická strana).

Uskupení Moms for Liberty vzniklo v roce 2021 a jeho hlavním tématem bylo zpočátku odmítání očkování dětí proti covidu-19 či nošení roušek. Nyní se podle svých kritiků vymezuje vůči sexuálním menšinám či inkluzivnímu školství. Agentura AP například loni informovala, že pobočka Moms for Liberty ve státě Indiana použila ve svém věstníku citát nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

Akce nazvaná „Giving Parents a Voice“ (Dát hlas rodičům) měla podle pořadatelů přinést „upřímnou konverzaci o stavu školství“. Podle webu Forbes jde o první velkou akci tohoto hnutí v New Yorku.

„Prostě nechápu, jak mohli povolit takovouto akci. Je to velmi respektovaná kulturní instituce, dokonce bych řekl i milovaná. Má velmi dobré vztahy s místní komunitou. A lidé byli opravdu docela šokovaní z rozhodnutí umožnit tuto akci. A možná nevěděli, co to bylo za organizaci, protože není známá v České republice, ale poté, co se to dozvěděli, mohli kontrakt zrušit. A to, že v tom selhali, je velkým zklamáním,“ prohlásil starosta Manhattanu Mark Levine (Demokratická strana).

Události: Spor o akci v České národní budově v New Yorku (zdroj: ČT24)

Pohled druhé strany

Spoluzakladatelka Moms for Liberty Tina Descovichová řekla zpravodaji ČT v USA Bohumilu Vostalovi, že „to, co se snažíme dělat, je ujistit se, že děti ve veřejných školách nejsou vystavené nevhodnému materiálu. To není zakazování knih“.

Další spoluzakladatelka této organizace Tiffany Justiceová k tomu uvedla: „Řekla bych České republice, že by se měla radši podívat na demonstranty. A zlost, násilí, křik, proklínání a snahu zakázat projev. Z toho by měli mít obavy.“

Písemně se vyjádřila i organizace PEN America, která monitoruje zákazy knih. Její ředitel pro svobodu slova a výuky Jonathan Friedman uvedl pro ČT: „PEN America se staví proti všem výzvám na rušení akcí na základě ideologických rozdílů. Moms for Liberty sice hrají ústřední roli v prosazování snah zakazovat knihy a vymazávat identitu LGBTQ+ ze škol, což odmítáme, protilátkou snahám potlačit otevřenou debatu ale nemůže být přijetí jejich pomýlené a zhoubné taktiky.“

Lipavský s konáním akce nesouhlasí

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) už dříve řekl webu Seznam Zprávy, že s konáním akce nesouhlasí. „Aktivity této organizace neodpovídají zájmům české zahraniční politiky, a kdyby bylo na mně, nikdy by se na půdě České národní budovy neodehrála,“ řekl šéf české diplomacie.

Jeho úřad uvedl, že akci na základě smlouvy o komerčním pronájmu dohodla krajanská organizace, generální konzulát o ní nevěděl a nešlo ji už zrušit.

Vyjádřil se i generální konzul v New Yorku Arnošt Kareš: „Generální konzulát stejně jako ministerstvo zahraničních věcí se od akce Moms for Liberty distancuje, samozřejmě současná akce, která probíhá v nějakém ohraničeném časovém pásmu, nevyjadřuje postoj české diplomacie.“

Descovichová, spoluzakladatelka Moms for Liberty řekla pro ČT, že se nikdy nepotkala s českým ministrem zahraničí, ale viděla v médiích, co řekl. „Ale to je politováníhodné. Neviděli jsme se, nemluvili jsme, opravdu neví, za čím naše organizace stojí. Mnoho lidí na ulici neví, co naše organizace dělá, četli falešné zprávy v médiích, takže si myslí, že vědí, co děláme. My jsme ale byli velmi otevření, pozvali jsme je ke konverzaci o vzdělávání v Americe a jak selhává.“

Krajanský spolek vysvětluje

Místo v České národní budově pronajal organizaci Moms for Liberty krajanský spolek BBLA (Bohemian Benevolent and Literary Association). Netušil, že organizace čelí nařčením z extremismu. Kvůli obavě ze žaloby smlouvu nevypověděl. Předseda tohoto sdružení Josef Baláž přiblížil zpravodaji ČT okolnosti, za kterých k tomu došlo. „Přišly, když to řeknu takhle, tety do Národní budovy a ten můj tým, který tady byl, jim samozřejmě ten pronájem dal. Prostě stalo se to. Teď všichni víme, že je to silně politická organizace.“

Před několika dny napsal Baláž na webu BBLA: „Nikdy jsme neměli zavedený mechanismus předběžného prověřování sponzorů akcí a nikdy jsme necítili potřebu tak činit,“ s tím, že sdružení nemůže smlouvu s organizátory debaty o pronájmu porušit.

Místnímu webu The Patch ale Baláž řekl, že se změní způsob, jak se budou prostory pronajímat. Uvedl také, že prostředky za pronájem z této akce věnuje BBLA organizaci podporující mladé angažované lidi.

Ředitel Českého centra: Akce nás poškozuje

Ve stejné budově sídlí nejen krajanské organizace, ale i český generální konzulát a České centrum. Jeho ředitel Miroslav Konvalina na Facebooku napsal, že akce poškozuje práci a reputaci Českého centra, které s ní nemá nic společného.

„Ti, kdo mají na starosti pronájem Národní budovy v NYC, udělali chybu a pronajali jedno patro na podvečer organizaci, která sem nepatří. Ti, kteří chybu udělali, to hned, jak to zjistili, začali řešit, zkoumali to ze všech stran, ale zrušit to prý, bez dalekosáhlých důsledků, nejde. Ujistili nás, že do budoucna se to už nestane,“ napsal Konvalina.

„České centrum ve čtvrtek (v době konání debaty) žádný program nemělo, ale programy na tento týden upravilo tak, aby zdůraznilo, za jakými hodnotami stojíme a jakým způsobem se chceme ve Spojených státech představovat,“ uvedl také Konvalina. „Na dnešek (pátek) jsme v rámci přehlídky krátkých filmů studentů Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku zařadili film, který se zabývá životem lidí z komunity LGBT+,“ řekl ředitel Českého centra.

Kulturní válka

Zpravodaj ČT poznamenal, že i když čeští diplomaté nařídili sundání české vlajky, přesto se Česká národní budova stala jedním z dalších dějišť kulturní války, která v kampani – v roce, kdy si Američané vyberou svého prezidenta – jenom sílí.

Organizaci Moms for Liberty přišel za odporu demonstrantů podpořit i Andrew Giuliani, bývalý spolupracovník prezidenta Donalda Trumpa a syn republikánského exstarosty New Yorku Rudyho Giulianiho. „Není to poprvé, co jsem tu byl přivítaný, jak tady říkáme, pokřikem z Bronxu,“ řekl pro ČT.

Dostavil se i bývalý republikánský kongresman George Santos, který byl loni v historickém hlasování vyloučený z Kongresu za lhaní a podezření z podvodů. „Bylo to skvělé. A pokud nesouhlasíte s různorodostí názorů, pak máte problém.“

Česká diplomacie oznámila, že změnila podmínky pronájmů, aby se podobná kontroverze neopakovala, dodal zpravodaj Vostal.