V Berlíně levice protestovala proti přítomnosti Němců v Afghánistánu

Berlín - V Berlíně protestovali příznivci levice proti přítomnosti německých vojáků v Afghánistánu. Výzvy k jejich okamžitému stažení nabraly na síle po incidentu z minulého pátku. Tehdy spojenci na žádost německého velitele bombardovali pozice povstalců v provincii Kunduz a zabili na 70 lidí. Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila nad civilními ztrátami lítost a slíbila, že incident bude důsledně vyšetřený.

Několik stovek demonstrantů se včera shromáždilo před Braniborskou bránou v Berlíně, aby protestovaly proti přítomnosti německé armády v Afghánistánu. Demonstraci svolala Levice Oskara Lafontaina. Na akci vystoupil jak on, tak i lídr stranické frakce Gregor Gysi. Vyzvali vládu, aby okamžitě stáhla německé jednotky, protože prý jejich účast v Afghánistánu není ani morální, ani ospravedlnitelná, a navíc prý ani neodpovídá mezinárodnímu právu. 

Oba mluvčí také zdůraznili, že operace v Afghánistánu proti terorismu jen znamenala další nárůst terorismu. Navíc se jim nelíbí, že při bojích umírají i civilisté.

Demonstrace se konala jen několik dní po leteckém útoku na severu Afghánistánu v provincii Kunduz, do kterého byly zapojeny i německé jednotky a při kterém zemřelo až 70 civilistů.

Podpora Levice stoupá

Tři týdny před německými parlamentními volbami, které se konají 27. září, vzrostla podle průzkumu agentury Forsa podpora Levici na 14 procent, což je letošní maximum této strany složené z postkomunistů a bývalých sociálních demokratů (SPD). Naopak potenciálním koaličním partnerům v budoucí spolkové vládě, křesťanským demokratům (CDU/CSU) a liberálům (FDP), podpora poprvé od ledna v součtu klesla pod 50 procent.

Konzervativní blok CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové si s 35 procenty dál udržuje dvouciferný náskok před hlavními rivaly z SPD, pro něž se v anketě vyslovilo 21 procent respondentů. Preference FDP, kterou by kancléřka chtěla po zářijových volbách za vládního partnera, zůstávají na 14 procentech. Zelené podporuje deset procent Němců.

Průzkum se uskutečnil mezi 1. a 7. zářím. Promítly se tedy do něj jak výsledky voleb ve třech spolkových zemích z konce srpna, tak tragický nálet NATO v Afghánistánu. Právě Levice je z parlamentních stran jako jediná pro okamžité stažení německých vojáků z Afghánistánu.

Německá strana Levice (Die Linke)
Zdroj: ČT24