Útok na exšpiona: Británie vyhostí 23 ruských diplomatů, podle Mayové Moskva ukázala jen opovržení

Události: Británie vyhostí 23 ruských diplomatů (zdroj: ČT24)

Za pokus o vraždu ruského exšpiona Sergeje Skripala a jeho dcery je zodpovědná Moskva, uvedla britská premiérka Theresa Mayová. Británie v reakci vyhostí 23 ruských diplomatů, na odjezd mají týden. Británie navíc zruší všechna plánovaná dvoustranná setkání s Ruskem na nejvyšší úrovni. Londýn nechal na večer svolat schůzi Rady bezpečnosti OSN, kde chce informovat o vyšetřování. Rusko mluví o „nepřátelské akci“, už dříve varovalo, že případná odveta bude mít své důsledky.

Británie vyzvala Rusko, aby do půlnoci z úterý na středu vysvětlilo, jak se vražedná látka, na jejíž ruský původ poukázali vyšetřovatelé, dostala do Spojeného království. Rusko reagovalo prohlášením, že k ultimátu nemá co dodat, pokud nedostane vzorky použité látky.

Podle Mayové už neexistuje alternativa k vyšetřovací verzi, že za útokem stojí Rusko. „Jde o nezákonné užití síly ruského státu proti Spojenému království,“ prohlásila britská premiérka.

„Dle Vídeňské úmluvy bude nyní ze Spojeného království vyhoštěno 23 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako nepřiznaní důstojníci zpravodajských služeb. Na odchod mají jen týden,“ oznámila Mayová s tím, že nejmasivnější vyhošťování za 30 let omezí ruskou zpravodajskou činnost na roky dopředu.

Britská vláda již na začátku 70. let vyhostila 105 sovětských úředníků. Operace „Foot“ byla tehdy výsledkem tlaku ze strany MI5 na britskou vládu, jelikož sovětští činitelé byli podezřelí ze zpravodajské činnosti.

Mayová v projevu ocenila podporu ze strany západních spojenců. Zdůraznila, že Londýn nebude tolerovat, aby docházelo k podobnému ohrožení britských občanů na britské půdě. Za tragédii označila přístup ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle ní Rusko ukázalo jen opovržení a sarkasmus, místo aby nabídlo odpovědi.

Schůzka s Lavrovem už neproběhne, na fotbal vláda nepojede

Rušení schůzek na nejvyšší úrovni se bude týkat například chystané schůzky s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Členové vlády ani královské rodiny také nepojedou na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v Rusku konat v červnu a červenci.

„Zmrazíme majetek ruského státu všude tam, kde máme důkazy, že může ohrozit život nebo majetek Britů nebo obyvatel Británie,“ oznámila dále Mayová s tím, že pokud přijdou další ruské provokace, sankce se mohou ještě rozšířit.

Pokud jde o působení ruské RT, premiérka považuje její osud v zemi za věc regulátora Ofcom, nikoli záležitost vlády. Mayová rovněž doporučila osobám cestujícím do Ruska, aby se řídili radami ministerstva zahraničí. Kvůli zvýšenému napětí mezi oběma zeměmi by se tito lidé měli raději vyhýbat debatám o politice. Chovat se mají obezřetně a neměli by se účastnit žádných protestů či demonstrací.

„Vzhledem ke zvýšenému politickému napětí mezi Spojeným královstvím a Ruskem byste si měli v současné době být vědomi možnosti protibritských nálad či napadání,“ uvedla ve středu britská diplomacie v doporučení svým občanům.

„Doporučujeme vám, abyste zůstali ostražití, vyhýbali se jakýmkoli protestům či demonstracím a také veřejnému komentování politického vývoje,“ dodává se v textu.

„Přestože britské velvyslanectví v Moskvě si v tuto chvíli není vědomo žádných větších potíží, které by měli britští občané nacházející se nyní v Rusku, měli byste pozorně sledovat bezpečnostní a politickou situaci (v zemi) a hlídat si aktuální informace o doporučení pro cestování (do zahraničí),“ uvádí se také v dokumentu.

„Možná nejdůležitější z těch protiopatření jsou ta, o kterých Mayová v parlamentu nehovořila a zdůvodnila to bezpečnostními zájmy své země. Britská média už několik dnů otevřeně spekulují o možnosti řízeného kybernetického útoku na počítačové sítě Ruské federace,“ uvedl spolupracovník ČT Ivan Kytka. Dále se podle něj mluví třeba o vyloučení Ruska z Rady Evropy.

Rada bezpečnosti OSN by se kvůli případu měla sejít ve 20:00 středoevropského času. Ještě předtím bude jednat britská Národní bezpečnostní rada, ve čtvrtek se sejde rada NATO.

Kreml: Odmítáme jazyk ultimát

Ruské velvyslanectví opakuje, že Rusko za otravou Skripala nestojí, a varovalo, že jakékoli odvetné opatření vyvolá ruskou odpověď. Vyhoštění diplomatů označilo za „naprosto nepřijatelnou, neospravedlnitelnou a krátkozrakou nepřátelskou akci“. 

Podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova Rusko nemělo motiv pro to, aby bývalého ruského agenta v britských službách Sergeje Skripala a jeho dceru otrávilo.

Za zhoršení britsko-ruských vztahů bude mít současné vedení Británie plnou odpovědnost, upozornilo velvyslanectví. „Moskva nepřijme absolutně prázdná a neprokázaná obvinění, odmítá jazyk ultimát,“ zdůraznil dříve Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Podle ruského ministerstva zahraničí se britská vláda rozhodla vyhoštěním ruských diplomatů ještě více vystupňovat napětí mezi oběma zeměmi.

Nedostali jsme žádnou oficiální žádost od Londýna ohledně případu otravy Sergeje Skripala a jeho dcery. Spojenému království jsme oficiálně oznámili, že jsme připraveni dotazy zodpovědět, pokud nás požádá na základě závazků podle Úmluvy o chemických zbraních.
Sergej Lavrov

Útok na Skripala a jeho dceru již odsoudily Spojené státy, Francie, Německo či NATO. Alianční země NATO vyjádřily znepokojení nad prvním ofenzivním použitím nervové látky na území NATO od vzniku organizace po druhé světové válce. Aliance zdůraznila, že jde o jasné porušení mezinárodních norem.

Ruský tisk původně hovořil v souvislosti s odvetou také o možnosti blokování účtů ruských podnikatelů v britských bankách nebo odejmutí licence ruskému televiznímu kanálu Russia Today (RT). Spekulovalo se i o odpojení Ruska od globální bankovní transakční sítě SWIFT.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová varovala, že pokud Londýn odebere licenci televizi RT, Rusko znemožní všem britským médiím včetně BBC působit na jeho území.

Případ otravy bývalého ruského agenta a jeho dcery by se mohl příští týden dostat mezi témata summitu EU, sdělil předseda Evropské rady Donald Tusk, který kauzu označil za „brutální útok inspirovaný velmi pravděpodobně Moskvou“.

Do případu se podle týdeníku Respekt vložilo i Česko. Centrum excelence ve Vyškově, které se specializuje na ochranu proti zbraním hromadného ničení, podle informací listu vypracovalo pro potřeby NATO analýzu, jaká látka mohla být při útoku použita a jak mohla být použita. V tuto chvíli je již jasné, že dvojici otrávil nervový jed známý pod ruskou přezdívkou Novičok (nováček), který se vyráběl v SSSR.

Vůdce britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn ve středu vydal prohlášení, ve kterém otravu bývalého ruského agenta a jeho dcery odsoudil. Učinil tak poté, co byl ve stejný den ostře kritizován v britském parlamentu i svými spolupracovníky z údajně mírného přístupu k Rusku.

Útok na Skripala označil Corbyn ve svém prohlášení na facebooku za otřesný. Podle něho je ohavné používat nervové látky ve válce a o to bezohlednější mezi civilisty.

„Ruské úřady musejí být na základě důkazů považovány za odpovědné a naše reakce musí být rozhodná a přiměřená,“ zdůraznil Corbyn s tím, že Britové mají právo také kritizovat porušování lidských práv vládou prezidenta Vladimira Putina. Dodal, že se Britové musejí vypořádat s nebezpečím, které představuje vztah ruského státu s mafiánskými skupinami a zkorumpovanými oligarchy vyskytujícími se na britském území.

Corbyna někteří jeho kritici ve čtvrtek obvinili z „appeasementu“, tedy politiky usmiřování, která byla například odsouzena i v roce 1938 u tehdejšího britského premiéra Nevillea Chamberlaina v souvislosti se souhlasem s vydáním československého pohraničí nacistickému Německu.

Corbyn byl kritizován za to, že se dosud vyhýbal tomu, aby přímo obvinil z odpovědnosti za Skripalovo otrávení Rusko. Nejvíce se nelíbila jeho výzva nynější premiérce Therese Mayové, aby pokračovala v dialogu s Ruskem navzdory jejímu oznámení, že bilaterální kontakty na nejvyšší úrovni s Rusy jsou přerušeny.

Přítel Berezovského se zřejmě udusil

Británií mezitím hýbe další případ podezřelého úmrtí, tentokrát ruského emigranta Nikolaje Gluškova, přítele oligarchy Borise Berezovského. Gluškov byl v pondělí večer nalezen mrtev ve svém londýnském bytě a policie již oznámila, že našla na jeho těle známky udušení. Zatím ale nezjistila, zda jde o vraždu, o sebevraždu nebo snad o nešťastnou náhodu. Ruské velvyslanectví v Londýně ve středu požádalo britské úřady o poskytnutí informací k případu.

Gluškova našla v pondělí mrtvého jeho dcera v domě na jihozápadě Londýna. Jeho přítel Děmjan Kudrjavcev, zakladatel listu Moscow Times a majitel vlivného deníku Vedomosti, na facebooku napsal, že „Gluškov se neoběsil“.

Osmašedesátiletý Gluškov, bývalý druhý muž v ruských aeroliniích Aeroflot, byl v Rusku odsouzen za podvody a v Británii žil jako azylant. Leteckou společnost prý spolu s miliardářem Borisem Berezovským, svým nejlepším přítelem, připravil o stamiliony dolarů. Berezovskij, který se stal tvrdým kritikem Kremlu, byl před pěti lety nalezen ve svém bytě v Londýně bez známek života, údajně se oběsil. Mnozí včetně Gluškova ale verzi o sebevraždě nevěřili.

Britský Scotland Yard podle Kommersantu v těchto dnech poskytl ochranu řadě Rusů, kteří v Británii získali azyl.