USA a Rusko budou příští týden jednat o protiraketovém štítu

Washington - Vyjednávat o budování kontroverzního raketového štítu ve střední Evropě a o budoucnosti smlouvy o omezení strategických zbraní přijede příští týden do Moskvy americký vyjednavač John Rood. Oznámilo to dnes americké ministerstvo zahraničí.

Washington potvrdil informace, které už dříve uvedla Moskva, že John Rood, který má na ministerstvu zahraničí na starosti kontrolu zbrojení a mezinárodní bezpečnost, se v pondělí v Moskvě setká s náměstkem ruského ministra zahraničí Sergejem Rjabkovem. Rood přijede v čele skupiny expertů, kteří budou jednat s ruskou delegací, uvedlo americké ministerstvo.

John Rood v listopadu naznačil, že Washington zaslal Rusku nové návrhy, které se podle ruských úřadů týkají přístupu na místa prvků protiraketového štítu v České republice a v Polsku.

Spojené státy stále zdůrazňují, že radar v České republice a sila pro antirakety v Polsku jsou součástí systému, jehož smyslem je odvrátit potenciální hrozbu přicházející z takových států, jako je například Írán. Moskva to ovšem trvale odmítá a systém pokládá za ohrožení své národní bezpečnosti.

Obě strany mají v Moskvě také diskutovat o dohodě, která by nahradila smlouvu START o omezení strategických zbraní, jejíž platnost vyprší v prosinci příštího roku, a rovněž o nešíření zbraní hromadného ničení.