USA a Korea zahájily vojenské manévry - většinou na počítačích

Soul - Jižní Korea a Spojené státy zahájily každoroční vojenská cvičení, z nichž se ale tentokrát většina odehraje na počítači. Dvoutýdenní manévry začaly za účasti 86 000 vojáků nejen z USA a Jižní Koreje, ale ještě dalších sedmi zemí, které po jejich boku bojovaly ve válce na Korejském poloostrově v letech 1950-53. Cvičení potrvá až do konce srpna.

Jde o jakési simulované cvičení, které se prakticky vůbec nekoná v terénu a při němž vojáci fakticky zůstávají na svých základnách. Podle obou hlavních účastnických zemí jde o rutinní cvičení s obrannými cíli. Severní Korea však opakovaně vyhrožuje Soulu útokem za údajné urážky a kritizuje manévry jako provokaci příprav na preventivní jaderný útok.

Jak uvedl v rozhovoru pro ČT24 komentátor Milan Slezák, navzdory tomu že jde o cvičení simulované z větší části na počítačích, jde o obří cvičení vymykající se zvyklostem - nejen počtem zúčastněných vojáků, ale i délkou trvání.

Rozhovor s Milanem Slezákem (zdroj: ČT24)

KLDR „zesílí své odstrašovací sebeobranné síly, aby odpověděly na nezodpovědný postup Spojených států a loutkového jihokorejského režimu směrem k jaderné válce“, napsal severokorejský deník Rodong sinmun v narážce na jaderný arzenál stalinistického režimu. Nový vůdce Kim Čong-un nedávno navštívil dělostřeleckou jednotku, která bombardovala v listopadu 2010 jihokorejský ostrov, na němž zabila čtyři osoby včetně dvou civilistů.