Ukrajinci matou okupanty maketami. Mají být terčem raket za miliony

Události: Ukrajinské makety zbraňových systémů (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda hledá způsoby, jak ruské jednotky donutit, aby plýtvaly účinnými a především drahými raketami. Vyrábí proto makety zbraňových systémů, které vojáci rozestavují poblíž fronty. První prototypy ale ruské rakety nepřilákaly, výrobce se proto snaží originálu co nejvíce přiblížit. Cena makety je jen zlomkem hodnoty rakety, která ji zničí.

Plastové trubky se mění na hlavně houfnic, aniž by bylo potřeba, aby se z nich někdy střílelo. Není to ani jejich cílem, makety mají skutečné zbraňové systémy pouze napodobit a zmást tak protivníka.

Ruskou armádu už dílna společnosti Metinvest připravila o mnoho drahých raket, proto by se i sama mohla stát cílem ostřelování. Kvůli ochraně je proto přesná poloha držena v tajnosti, stejně jako identita tamních zaměstnanců.

„Když jsme s tím před rokem začínali, neměli jsme žádné zkušenosti a jednu houfnici jsme stavěli i tři týdny,“ vzpomíná jeden z pracovníků dílny. Chyběly jim i samotné výkresy, podklady proto museli shánět na internetu. Dnes dokáží vyrobit kopii sovětské houfnice D-20, která je jednou z nejpoužívanějších na ukrajinském bojišti.

Zbraň dokáží sestavit za čtyři dny, materiál a práce pak vyjdou v přepočtu na méně než padesát tisíc korun. Ruské síly se nejčastěji ukrajinské zbraňové systémy snaží zničit raketami Ch-22 a Ch-101. Jejich výroba je omezená a velmi nákladná.

Ruskem hojně využívané rakety
Zdroj: Defence.gov

Vyrobit maketu zbraně trvá od několika dní po několik týdnů, záleží především na složitosti modelu. Základním cílem ale vždy je, aby její výrobní náklady byly pouhým zlomkem ceny rakety, která ji zničí.

Co nejblíže realitě

První vytvořené modely ovšem nepřátelské střely nepřilákaly. Sledovací ruské drony odhalily, že jde o kopie. Autoři maket se proto snaží co nejvěrněji napodobit skutečné vojenské vybavení. Přidávají například i zařízení vyzařující teplo, které technika nepřítele zaznamená v infračerveném spektru. Veškeré náklady na výrobu maket hradí firma sama, poukázal jeden z členů vedení společnosti.

Ta věří, že makety už zachránily mnoho životů ukrajinských vojáků, mezi nimi jsou přímo i zaměstnanci výrobny. „Část našich mužů vstoupila do armády, v ozbrojených silách jich aktuálně slouží docela dost,“ přiblížil člen vedení s tím, že by takových lidí mělo být zhruba osm set.

Firma vyrábí kopie sovětských i západních zbraní, systémů protivzdušné obrany a radarů. Vojákům na frontě jich dodala už víc než 250.