Ukrajina na zabezpečení Černobylu potřebuje 740 milionů eur

Kyjev - Evropská komise dá 110 milionů eur na nový ochranný obal černobylské jaderné elektrárny. Řekl to předseda Evropské komise José Barroso ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. Zítra se v Kyjevě koná konference k 25. výročí havárie elektrárny. Očekává se, že na ní i další dárci slíbí peníze na nový sarkofág a na úložiště radioaktivního materiálu. Ukrajina oznámila, že na zabezpečení Černobylu až do konce století potřebuje celkem 740 milionů eur.

V době, kdy Japonci stále řeší, jak se vyrovnat s jadernou havárií v elektrárně Fukušima, se znovu oživují debaty o explozi jaderné elektrárny Černobyl. Ta vybuchla před 25 lety - 26. dubna 1986. A svět teď řeší, zda je oblast tolik let po havárii dobře zajištěná. 

Evropská komise dnes prostřednictvím jejího předsedy Josého Barrosa nabídla Ukrajině 110 milionů eur na vybudování nového ochranného krytu. „Zítra oznámím, že Evropská komise věnuje na tento účel 110 milionů eur,“ řekl dnes Barroso ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. 

Evropská unie se totiž zítra jako jeden z hlavních investorů zúčastní mezinárodní konference v Kyjevě, na které by měly jednotlivé státy nabídnout pomoc při budování nového ochranného obalu elektrárny a nového úložiště pro jaderný odpad. Podle Ukrajiny bude na zabezpečení havarované elektrárny v Černobylu potřeba 740 milionů eur.

Ukrajina už delší dobu plánuje výstavbu nového krytu. Původně měla začít už loni v létě. Jde o 105 metrů vysokou a 260 metrů dlouhou ocelovou konstrukci, která má zajistit neprodyšnost po dobu sta let.