Turecký evakuační letoun se v Súdánu stal terčem střelby. Navzdory příměří se dál bojuje

Súdánská armáda tvrdí, že polovojenské Jednotky rychlé podpory (RSF) střílely na turecký evakuační letoun a poškodily jeho palivový systém. RSF popřely, že by na stroj střílely. Turecké ministerstvo obrany potvrdilo, že se evakuační letoun stal terčem útoku, a uvedlo, že nikdo nebyl zraněn. Navzdory příměří se v zemi dál bojuje.

Turecké letadlo se podle súdánské armády stalo terčem útoku jednotek RSF, když přistávalo na letišti Vádí Sajidna severně od Chartúmu. Podle súdánské armády bezpečně přistálo a nyní se opravuje. Původně armáda tvrdila, že byl zraněn jeden člen posádky.

Polovojenská RSF popřela, že by střílela na turecký letoun, a tvrdí, že dodržuje příměří, které bylo ve čtvrtek večer prodlouženo o dalších 72 hodin. Dohodu o prodloužení podle agentury Reuters vyjednaly Spojené státy ve spolupráci se Saúdskou Arábií.

Díky příměří byly ze země v posledních dnech evakuovány stovky cizinců různých národností, podle zpravodajského webu BBC však byly v pátek z Chartúmu hlášeny tvrdé boje.

Svaz súdánských lékařů oznámil, že nejméně 74 lidí přišlo o život při bojích, které se v pondělí a v úterý odehrály v súdánském městě Džunajná, jež je správním střediskem Západního Dárfúru. Bilanci za středu a čtvrtek zatím nesestavil, boje však pokračují a nemocnice ve městě jsou mimo provoz.

WHO: V Chartúmu nefunguje šedesát procent nemocnic

V súdánském hlavním městě Chartúmu je aktuálně mimo provoz přibližně šedesát procent nemocnic, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO). Očekává, že se kvůli tomu začnou šířit nemoci a budou umírat další lidé.

Súdánská diplomacie uvedla, že předložila WHO stížnost, v níž uvádí, že RSF okupují dvanáct nemocnic v Chartúmu, což označuje za hrubé porušení mezinárodního práva a lidských práv. Několik súdánských nemocnic bylo podle BBC zřejmě zničeno při bombardování. Súdánská armáda tvrdí, že RSF využívají nemocnice a rezidenční oblasti k úkrytu a dělají z civilistů lidské štíty. RSF naopak obvinily súdánskou armádu z bezhlavého bombardování nemocnic a obydlených oblastí.

Súdánská armáda a RSF spolu svádějí boje od poloviny dubna. O život při nich přišlo na pět set lidí a více než čtyři tisíce lidí bylo zraněno, tisíce dalších lidí musely opustit své domovy. Další miliony Súdánců boje uvěznily a situace se kvůli nedostatku potravin, vody, paliva a léků stává kritickou, píše zpravodajský web BBC. Zemi v důsledku konfliktu opouštějí desítky tisíc lidí.

Súdán se s nestabilitou potýká od jara 2019, kdy po několika měsících masových protivládních protestů armáda s pomocí RSF svrhla dlouholetého autoritářského prezidenta Umara Bašíra. Mezi bývalými spojenci však panují neshody ohledně sloučení RSF s armádou v rámci mezinárodně zaštítěné dohody, která měla zajistit přechod k civilní vládě.