Turci vyhnali Olivovou ratolestí ze syrského Afrínu 15 tisíc civilistů, tvrdí OSN

Asi 15 tisíc civilistů muselo opustit severosyrskou oblast Afrín, kde turecká armáda od 20. ledna provádí operaci Olivová ratolest. Ve zbytku provincie Aleppo byla vysídlena další tisícovka lidí. Bezpečnost zhruba 300 tisíc lidí v Afrínu zůstává ohrožena. V projevu k Radě bezpečnosti OSN to řekla čelní představitelka OSN v oblasti humanitárních záležitostí Ursula Muellerová.

Místní kurdská správa v Afrínu podle Muellerové omezuje pohyb civilistů a brání jim v útěku z oblasti. V sousední severozápadní provincii Idlib bylo od 15. prosince vysídleno více než 270 000 osob, uvedla.

Turecké velvyslanectví v Praze v tiskové zprávě zdůraznilo, že „během plánovací a prováděcí fáze operace byly cílem pouze teroristické živly a jejich úkryty, skrýše, postavení, zbraně, vozidla a zařízení.“ Turecká strana podnikla „veškerá preventivní opatření, aby se zabránilo újmě civilního obyvatelstva. K dnešnímu datu nedošlo k žádné civilní oběti operace v této oblasti,“ uvádí se v tiskové zprávě.

Podle tureckého ministra obrany Nurettina Canikliho přišlo během operace Olivová ratolest o život pět tureckých vojáků a 24 jejich povstaleckých spojenců ze Svobodné syrské armády (FSA). Turecká armáda nicméně podle Canikliho nemá v Afrínu na svědomí život ani jednoho civilisty. Ministr obrany rovněž odmítl obvinění kurdských aktivistů, že Turecko při operaci použilo mezinárodně zakázané zbraně, jako je například napalm či chemické a biologické zbraně.

Turečtí vojáci v Afrínu
Zdroj: Khalil Ashawi/Reuters

Podle SOHR doprovázeli turecký konvoj ozbrojenci z Al-Káidy

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii dlouhodobě monitoruje, s odkazem na místní zdroje uvedla, že v provincii Aleppo byli při bombovém útoku na turecký vojenský konvoj, který měl eskortu povstalců spřízněných s mezinárodní teroristickou sítí Al-Káida, zabiti dva turečtí vojáci.

Turecká armáda později uvedla, že při bombovém útoku na turecký armádní konvoj směřující do bezpečnostní zóny v provincii Idlib přišel o život jeden civilista a další civilista a představitel turecké armády byli zraněni. Civilisté prý pomáhali dohlížet na dodržování dohody o bezpečnosti, kterou uzavřely Turecko, Rusko a Írán.

Příslušník Svobodné syrské armády
Zdroj: Khalil Ashawi/Reuters

Míříme jen na teroristy, brání se Turci nařčení z likvidace památek

Turecká vláda nadále trvá na tom, že operace v Afrínu je namířena proti „teroristům“ ze syrské kurdské milice YPG a nikoliv proti civilistům, historickým, náboženským či kulturním strukturám, ani není jejím cílem zničit významné památky. V pondělí SOHR informovala, že při tureckém bombardování Afrínu byl poničen starověký chrám, který postavili Aramejci.

V současné chvíli v Sýrii potřebuje podle odhadů OSN ochranu a humanitární pomoc asi 13,1 milionu civilistů a šest milionů dalších muselo opustit své domovy.

Syrská vláda podle Muellerové v obklíčených oblastech ovládaných povstalci, jako je například východní Ghúta na okraji Damašku, brání v dodávání humanitární pomoci. V této oblasti bylo podle ní v prvních deseti dnech roku zabito nejméně 81 civilistů, včetně 25 žen a 30 dětí. Ačkoliv bylo koncem prosince z Ghúty ze zdravotních důvodů evakuováno 29 lidí, několik set dalších stále potřebuje lékařskou pomoc.