Turci kvůli možnému střetu s Ruskem prý zastavili útoky v Sýrii

Turecko pozastavilo letecké útoky na Islámský stát v Sýrii, aby se vyhnulo dalším konfliktům s Ruskem, napsal s odvoláním na diplomatické zdroje turecký list Hürriyet. Moskva prý po dohodě s Ankarou nebude operovat u syrsko-tureckých hranic. Turecká vláda na informacinereagovala,  později ale zprávu dementoval pro AFP turecký představitel, který si přál zůstat v anonymitě. Už předtím ji popřel také mluvčí Kremlu.

Oba státy se dostaly do prudkého sporu po úterním incidentu na turecko-syrské hranici, při němž turecká armáda sestřelila ruský bojový letoun Su-24. Zatímco Ankara tvrdí, že ruský stroj narušil turecký vzdušný prostor, Moskva obviňuje Turky, že letadlo zničili nad syrským územím. Vztahy obou zemí se ocitly na bodu mrazu.

Podle listu Hürriyet se prý nyní oba státy dohodly, že budou ve vzájemných vztazích postupovat obezřetně, než se situace uklidní a přiblíží normálu. Turecko nebude „dočasně“ bombardovat pozice Islámského státu v Sýrii a Moskva na oplátku zastaví útoky na syrskou opozici operující u tureckých hranic.

Turecká vláda zatím informaci tureckého listu nijak nekomentovala, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov novinářům řekl, že ruské letectvo pokračuje v náletech "bez omezení". Ruská armáda podle něj s tureckými partnery nejedná, veškeré kontakty po vojenské linii byly po úterním incidentu zastaveny.

Ve čtvrtek Moskva oznámila, že do dvou dnů by měla vláda vypracovat návrh protitureckých sankcí, jež se mají týkat obchodu, společných investičních projektů a fungování tureckých firem v Rusku. Poslední slovo bude mít v otázce sankcí prezident Vladimir Putin.

Francie nevylučuje spolupráci s Asadovými vojáky v boji proti IS

Vojska věrná režimu syrského prezidenta Bašára Asada by se mohla zapojit do koalice bojující proti radikální organizaci Islámský stát (IS), uvedl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Paříž podle něj ale i nadále trvá na tom, že Asad musí odstoupit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Boj s IS se dá podle Fabiuse vést dvěma způsoby: bombardováním a zásahem pozemních sil, „které však nemohou být naše, ale mohou být silami Svobodné syrské armády, arabských sunnitů a třeba i (syrského) režimu“. Na osvobození Sýrie od radikálních islamistů by se podle Fabiuse měli podílet rovněž místní Kurdové.

Francouzská vláda donedávna kategoricky vylučovala spolupráci s Asadovým režimem. Po teroristických útocích z 13. listopadu se ale Paříž pokouší vytvořit co nejširší mezinárodní koalici pro boj proti Islámskému státu, který se přihlásil k odpovědnosti za atentáty.

„Pokud chceme směřovat ke svobodné a jednotné Sýrii, nemůže to být Asad, který má na svědomí smrt 300 tisíc lidí a miliony uprchlíků, kdo ji povede,“ uvedl rovněž Fabius. „Asad nemůže být budoucností svého lidu,“ dodal francouzský šéfdiplomat.

Francouzský prezident Francois Hollande tento týden jednal o vytvoření koalice proti IS, boji s terorismem a válce v Sýrii s britským premiérem Davidem Cameronem, americkým prezidentem Barackem Obamou, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, italským premiérem Matteem Renzim a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Například německá vláda už ve čtvrtek na základě jednání slíbila pomoci Francii v Sýrii vysláním průzkumných letounů typu Tornado.