Trumpův exporadce Navarro nastoupil do vězení. Za pohrdání Kongresem dostal čtyři měsíce

Někdejší poradce bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Peter Navarro v úterý jako první bývalý činitel Bílého domu nastoupil do vězení za pohrdání Kongresem.

Navarro koncem ledna dostal čtyři měsíce vězení za to, že neuposlechl předvolání od zákonodárců v souvislosti s vyšetřováním útoku Trumpových stoupenců na americký Kapitol ze 6. ledna 2021.

Bývalý obchodní poradce Trumpa, dnes sedmdesáti čtyřletý Navarro, byl druhým exprezidentovým člověkem, který byl v souvislosti s činností dnes již neexistujícího vyšetřovacího výboru Kongresu souzen. Někdejší stratég Bílého domu Steve Bannon předloni na podzim dostal za pohrdání Kongresem také čtyři měsíce vězení. Proti rozsudku se odvolal a do rozhodnutí vyšší instance zůstává na svobodě.

Také Navarro se pokoušel verdikt zvrátit odvoláním a chtěl odložit nástup do vězení, což však nejvyšší soud v pondělí odmítl.

Trest je „bezprecedentním útokem na ústavní dělbu moci“, řekl podle CNN Navarro novinářům krátce před tím, než se ohlásil ve věznici v Miami. Tvrdí, že stejná právní taktika jako proti němu bude použita i proti Trumpovi.

Jeden z jeho právníků a bývalý činitel Sněmovny reprezentantů Stanley Brand označil verdikt za „historický pro budoucí poradce Bílého domu, kteří budou předvoláni Kongresem“.

Rozsudek posílí Kongres, tvrdí CNN

Podle CNN může rozsudek velmi posílit Kongres v dlouholetém přetahování o to, jaké pravomoci mají zákonodárci při kontrole činitelů Bílého domu. Kongres si v posledních letech vynucoval předvolání zástupců prezidentovy administrativy, která zvláště Trumpovi lidé zhusta ignorovali, pomocí žalob.

Navarro od roku 2017 až do konce Trumpova mandátu působil v Bílém domě jako expert na obchodní politiku. Stejně jako Bannon odmítl sněmovním vyšetřovatelům poskytnout dokumenty a ústní svědectví požadované v obsílce týkající se útoku na Kapitol. Oba muži argumentovali tím, že jim Trump zakázal svědčit s odvoláním na právo utajovat vládní komunikaci před zákonodárci.