Trump je s covidem v nemocnici. Podle lékaře ale nepotřebuje kyslíkovou léčbu a nemá ani horečku

Americký prezident Donald Trump začal brát lék remdesivir, informoval lékař Bílého domu. Čtyřiasedmdesátiletý Trump byl v noci na sobotu (v pátek večer místního času) převezen do vojenské nemocnice poté, co se u něj ve čtvrtek potvrdil koronavirus. Očekává se, že v péči lékařů stráví několik dní. Prezidentův ošetřující lékař Sean Conley uvedl, že se americké hlavě státu daří velmi dobře, nepotřebuje kyslíkovou léčbu a nemá horečku. Trump z nemocnice na Twitteru rovněž napsal, že vývoj je podle něj dobrý.

„Mám se dobře, myslím! Děkuji všem. S láskou!!,“ napsal na Twitteru Trump. Už po převozu do nemocnice zveřejnil video, natočené krátce před odletem z Bílého domu, na kterém říká, že cílem je „zajistit, aby věci dopadly dobře“.

„Chci všem poděkovat za obrovskou podporu,“ uvedl Trump v krátkém videu, které představovalo jeho první veřejné prohlášení od oznámení pozitivního testu na virus SARS-CoV-2. „Myslím, že je mi velmi dobře,“ dodal prezident.

Trump je podle Conleyho už více než 24 hodin bez horečky. Lékař potvrdil, že u prezidenta se projevily příznaky nemoci covid-19, jako jsou například kašel či únava. Conley také opakovaně zdůrazňoval, že prezidentovi „v tuto chvíli“ není podáván dodatečný kyslík.

Melania Trumpová se léčí doma

Dále lékař zdůraznil, že prezident se těší dobrému zdraví a nemá kontraindikace, kromě toho, že má „mírnou nadváhu“ a je mu 74 let. Zdůraznil také, že k hospitalizaci Trumpa vedla opatrnost, jelikož je prezident Spojených států.

Conleyho na brífinku doprovázel několikačlenný tým lékařů v bílých pláštích, kteří o Trumpa pečují. První dáma Melania Trumpová, která měla rovněž pozitivní test na koronavirus, se léčí doma. Podle Conleyho její stav hospitalizaci nevyžaduje.

Lékaři Trumpovi v pátek doporučili strávit „pár dní v nemocnici z preventivních důvodů“. Do vrtulníku, který Trumpa do vojenské nemocnice Waltera Reeda v Bethesdě nedaleko Washingtonu přepravil, došel prezident sám v obleku a s roušku na obličeji. Zamával při tom novinářům, aniž by se zastavil a něco jim řekl. Podle agentury AP má Trump v nemocnici apartmá vybavené tak, aby mohl dál vykonávat prezidentský úřad.

Trump dostává remdesivir

V pátek večer místního času Trumpův lékař oznámil, že prezident je unavený, ale v dobré náladě, a že mu byl podán experimentální lék vyvinutý farmaceutickou společností Regeneron, u něhož se prokázaly dobré výsledky v klinických studiích u menšího počtu pacientů. Podle Conleyho dostává Trump i zinek, vitamín D, aspirin, famotidin a melatonin.

Později Conley oznámil, že Trump nepotřebuje podpůrný kyslík, ale že po konzultaci se specialisty u něj zvolili léčbu remdesivirem a že už dostal první dávku tohoto léku. Remdesivir vyvinul tým americké firmy Gilead Sciences vedený Čechem Tomášem Cihlářem původně na nemoc ebolu; podle letošních studií ale preparát pomáhá i při léčbě nemoci covid-19. V Česku se přípravek podává pacientům s těžkým průběhem nemoci.

Pravděpodobnost komplikovaného průběhu covidu-19 u něj zvyšuje hned několik faktorů, kromě vysokého věku je to i nadváha.

Pokud by Trumpovi zdravotní stav neumožňoval pokračovat ve výkonu funkce, může jeho povinnosti dočasně převzít viceprezident Mike Pence. Ten už v pátek místo hlavy státu vedl telefonické jednání s guvernéry amerických států, napsal deník The New York Times.

Koronavirus má řada lidí z prezidentova okolí

Americká média zároveň hledají odpovědi i na další otázky, jako je například ta, jak se mohl koronavirus začít šířit v „bublině“ okolo jednoho z nejmocnějších mužů planety.

Před Trumpovým pozitivním testem se nákaza potvrdila u jeho poradkyně Hope Hicksové, později také u šéfa prezidentova volebního štábu Billa Stepiena a bývalé Trumpovy mluvčí Kellyanne Conwayové. Pozitivní test v pátek oznámili i republikánští senátoři Mike Lee a Thom Tillis, kteří se před týdnem účastnili ceremoniálu při nominaci soudkyně Amy Coneyové Barrettové na uvolněné místo při americkém nejvyšším soudu.

Právě tato akce je zmiňována jako možný zlomový bod, pokud jde o šíření koronaviru v prezidentově okolí. Hosté se minulou sobotu pohybovali na zahradě Bílého domu, ale i uvnitř něj, přičemž mnozí nepoužívali roušky. Mezi přítomnými byl i ředitel soukromé vysoké školy University of Notre Dame John Jenkins, u něhož se v pátek rovněž potvrdila infekce.

O tom, jak se koronavirus dostal přímo k Trumpovi, je však možné jen spekulovat. Prezident se v posledních dnech účastnil řady akcí a setkal se nejméně se stovkami lidí. „S přístupem k okamžitému testování a nejlepšími zdravotnickými experty po svém boku měl být prezident Donald Trump Američanem v největším bezpečí ve vztahu ke covidu-19. Místo toho nedbal doporučení své vlastní vlády a pomohl v Bílém domě vytvořit falešný pocit nezranitelnosti,“ hodnotí vývoj AP.

Amerikanista Pondělíček: Onemocnění Trumpovi komplikuje kampaň, ale může mu i pomoct (zdroj: ČT24)

Biden pozastaví negativní část kampaně

Směrem k prezidentovi nadále proudí vzkazy od amerických i zahraničních politiků včetně jeho předchůdců v Bílém domě Billa Clintona a Baracka Obamy. „Jsme uprostřed velkého politického boje. A bereme to velmi vážně. Ale zároveň posíláme přání všeho nejlepšího Trumpovi a Melanii,“ vzkázal mu například Obama. „Michelle a já doufáme, že oni i ostatní, kteří mají v zemi nemoc covid-19, dostanou potřebnou péči a rychle se zotaví,“ dodal. 

Trumpův volební rival Joe Biden dočasně stáhne z kampaně negativní odkazy, uvedla televize CNN. Kandidátka demokratické strany na viceprezidentský post Kamala Harrisová v pátek uvedla, že se modlí za Trumpovo rychlé uzdravení.

„Nemám pochyb o tom, že se mu to podaří, že se velmi dobře zotaví,“ řekl v televizním rozhovoru britský premiér Boris Johnson, který sám nemoc prodělal. Už dříve přišla vyjádření v tomto duchu od lídrů prakticky z celého světa, mimo jiné i z Berlína, Moskvy nebo Jižní Koreje.

Brzké uzdravení popřáli i čínský prezident či vůdce KLDR

Trumpovi a jeho manželce popřál brzké uzdravení i čínský prezident Si Ťin-pching, který zaslal svému americkému protějšku vzkaz. Uvádí to čínská státní média. Státní zpravodajská agentura Nová Čína na svém webu bez dalších podrobností uvedla, že čínský prezident „adresoval v sobotu své přání brzkého uzdravení“ prezidentu Trumpovi a jeho manželce Melanii.

Vztahy mezi Washingtonem a Pekingem jsou v poslední době mimořádně napjaté, přičemž jedním z témat diplomatických třenic je i šíření koronaviru, které v Číně začalo. Prezident Trump o SARS-CoV-2 hovoří jako o „čínském viru“ a po prvotním vyzdvihování čínských opatření začal na jaře postup čínských úřadů tvrdě kritizovat. 

Přání brzkého uzdravení zaslal Trumpovi i vůdce KLDR Kim Čong-un, napsala agentura AFP s odvoláním na severokorejská státní média. „(Kim) vyjádřil pochopení (americkému) prezidentovi a první dámě,“ uvedla podle AFP severokorejská tisková agentura KCNA. „Řekl, že upřímně doufá, že se co nejdříve uzdraví. Doufá, že to překonají. A zaslal jim vřelé pozdravy,“ dodala KCNA. Podle jihokorejské agentury Jonhap je to poprvé, co Kim Čong-un poslal takové přání státníkovi s covidem-19.

Rychlé uzdravení popřál Trumpovi a jeho ženě i brazilský prezident Jair Bolsonaro, který v létě rovněž covid-19 překonal a který stejně jako Trump tuto nemoc dlouhodobě zlehčoval. „S vírou v Boha se brzy uzdraví a jeho vedení země a předvolební kampaň tím nebudou ovlivněny,“ uvedl Bolsonaro.

Zprávy o Trumpově pozitivním testu na koronavirus a jeho následné hospitalizaci otřásají Spojenými státy jen několik týdnů před vyvrcholením prezidentské volby. Šéf Bílého domu je nucen pozastavit vystoupení v rámci předvolební kampaně, zatímco si jeho hlavní soupeř Biden udržuje náskok v průzkumech preferencí. Epidemie covidu-19, s níž je už v USA spojováno přes 208 tisíc úmrtí, se zároveň vrací do centra pozornosti, a to poté, co se ji Trump snažil prezentovat jako takřka uzavřenou kapitolu.