Třináctku odsouzených „teroristů“ v Číně popravili, další tři čekají

Peking – Čína dnes nechala popravit 13 osob. Oficiálním zdůvodněním je účast zmíněných lidí na teroristických útocích v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Kromě toho nové tresty smrti podle dnešních zpráv čínských médií vynesl soud nad třemi lidmi, kteří byli stíháni za přípravu loňského sebevražedného útoku na pekingském náměstí Nebeského klidu. Další z obžalovaných má strávit doživotí za mřížemi, čtyři zbylí dostali tresty od pěti do 20 let vězení.

„Třináct zločinců plánovalo násilné teroristické útoky a brutálně zabilo policisty, vládní činitele a civilisty. Jejich jednání stálo životy nevinných lidí, způsobilo velké materiální škody a vážně ohrozilo veřejný pořádek,“ informovala v souvislosti s dnešní popravou státní agentura Nová Čína. Popravení se podle agentury zúčastnili útoků v různých částech oblasti Sin-ťiang, ležící na severozápadě Číny. Při jednom, který provedli loni v červnu, zabili 24 policistů a místních obyvatel. 

Pokud se jedná o tři nově vynesené tresty smrti, šlo o sebevražedný útok v centru čínské metropole spáchaný koncem loňského října. Auto, v němž seděli tři lidé, tam vjelo do davu chodců a vzplálo. Pasažéři auta zahynuli, stejně jako dva turisté. Dalších 38 lidí utrpělo zranění. 

Měsíc po činu se k útoku přihlásili muslimští separatisté z Islámské strany Východního Turkestánu (ETIM), známé též jako Turkestánská islámská strana (TIP). Čínské úřady od začátku podezíraly z útoku právě příslušníky muslimské ujgurské menšiny, která žije v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Osm lidí, které soud v Urumči uznal vinnými, policie zatkla krátce po útoku. Z terorismu byli obviněni koncem května.