Střelci zranili deset mladíků v Alabamě. Zřejmě si vyřizovali účty z pouličních sporů

Nejméně deset lidí ve věku 15 až 18 let utrpělo zranění při střelbě na střední škole ve městě Mobile v americké Alabamě. Pět z nich je ve vážném stavu. Výstřely se ozvaly po zápase v americkém fotbale. Podle policie jsou zřejmě důsledkem pouličních konfliktů.

„Dva lidi jsme vzali do vazby. Zatím nevíme, jestli v tomto případě vystupovali jako střelci, takže je vyslýcháme, stejně jako svědky na místě činu. Vyšetřování stále probíhá,“ sdělil policejní velitel Lawrence Battiste.

„Přinášejí spory ze svých čtvrtí a ohrožují ostatní. Je nepřijatelné, aby lidé nemohli vycházet a užívat si takovéto události,“ dodal policista s odkazem na sportovní utkání.

Spojené státy se dlouhodobě potýkají s velkým množstvím smrtí v důsledku střelby. Nejčerstvější statistiky jsou za rok 2017, kdy podle Pew Research Center takto zemřelo téměř 40 tisíc lidí. Z nich 60 procent spáchalo střelnou zbraní sebevraždu a 37 procent někdo zavraždil.

Zbývající tři procenta připadají na výstřely vypálené omylem, na nevysvětlené případy a na výstřely policisty. Při zásazích strážců zákona letos podle Washington Post zemřelo 602 lidí.

Ve Spojených státech umírá kulkou podle serveru Vox 12 lidí na sto tisíc obyvatel. To je významně víc, než v dalších vyspělých zemích. Za USA následují Švýcarsko a Rakousko s asi třemi oběťmi na sto tisíc obyvatel. Nejméně, téměř nula, je to v Japonsku a Jižní Koreji. V Česku dosahuje tento ukazatel necelých dvou obětí.