Střelci z Denveru hrozí trest smrti

Denver – Americká prokuratura se bude snažit prosadit v procesu se střelcem z kina v Denveru trest smrti nebo doživotní vězení. Pětadvacetiletý James Holmes loni zastřelil 12 lidí. Prokuratura svůj požadavek zveřejnila během dnešního soudního slyšení.

Červencový masakr při premiérovém promítání filmu o Batmanovi si vyžádal kromě mrtvých i téměř 60 zraněných a šokoval veřejnost. Holmes minulý týden sdělil, že je připraven přiznat vinu. Podle zákonů a praxe v USA by tak měl naději, že se vyhne trestu smrti a že mu soud vyměří doživotí.

„Existuje snaha o dohodu. Holmes nabídl prokuratuře, že přizná vinu a stráví zbytek života ve vězení bez možnosti podmíněného propuštění,“ oznámili advokáti obviněného. Soud by tak podle nich mohl vynést rozsudek velmi brzy po očekávaném zahájení procesu 20. července.

Prokurátor coloradského okresu Arapahoe George Brauchler: „Mé rozhodnutí je, že v této kauze s Jamesem Eaganem Holmesem je spravedlností smrt.“ (při soudním slyšení)

Advokáti varovali, že pokud bude prokuratura trvat na trestu smrti, bude proces trvat dlouho - začal by nejdříve v únoru příštího roku. Ani to však podle soudce nemusí stačit k přípravě všech stran. Obhájci by prokazovali, že Holmes je duševně nemocný a není tedy za svůj čin plně odpovědný. Mohl by tak podle advokátů dostat nižší trest než doživotí.

Holmes zaútočil na své oběti při premiérovém promítání filmu o Batmanovi. Obviněný byl v minulosti hospitalizován na psychiatrické klinice a podle očitých svědků stále nese silné stopy psychické nevyrovnanosti.

Střelci z Denveru hrozí trest smrti (zdroj: ČT24)