Soudu kvůli Ruby asi Berlusconi neunikne

Řím - Italský premiér Silvio Berlusconi bude ve středu oficiálně obviněn ze zneužití pravomocí a z placeného intimního styku s nezletilou prostitutkou Ruby. Milánská prokuratura oznámila, že podá návrh na zahájení procesu; soud by měl poté během pěti dnů rozhodnout, zda jednání v této kauze zahájí. Čtyřiasedmdesátiletý ministerský předseda v případu zatím odmítal vypovídat a obvinění odmítá jako politicky motivovaná. Navíc bylo dnes stanoveno i datum nového soudního jednání ve starém případu Mills, v němž je Berlusconi obviněn z uplácení svého advokáta. Konat se má 11. března.

Podle vyšetřování se mladá Maročanka Ruby zúčastnila Berlusconiho večírků pořádaných v jeho rezidencích s desítkami dalších mladých dívek. Ruby i Berlusconi však popřeli, že by spolu měli pohlavní styk.

V kauze Mills je Berlusconi obviněn, že v roce 1997 dal svému britskému advokátovi Davidu Millsovi za falešné svědectví ve dvou procesech z 90. let úplatek 600 tisíc dolarů (asi 10,5 milionu korun). Mills dostal v roce 2009 kvůli křivému svědectví čtyři a půl roku vězení.

Tento proces byl loni v dubnu pozastaven kvůli zákonu o legitimní překážce. Tento právní akt umožňoval předsedovi vlády a ministrům, aby s odvoláním na to, že jsou zaneprázdněni vládními úkoly, požádali o šestiměsíční pozastavení procesů, které se proti nim případně vedou. Žádost bylo možné dvakrát opakovat, odklad tedy mohl dosáhnout délky až 18 měsíců. V lednu letošního roku byl však zákon přehodnocen a nadále je na zvážení konkrétního soudce, zda nějaká záležitost komplikuje pracovní náplň člena kabinetu.

Obnoveny budou nyní i další Berlusconiho procesy, které se týkají mimo jiné údajných daňových úniků. Berlusconi vždy zdůrazňoval, že je nevinen, a označoval se za oběť levicově orientovaných představitelů justice.