Situace kolem Náblusu se vyostřuje. Přibývá konfliktů mezi Palestinci a Izraelci, sílí militantní skupiny

Události: Bezpečnostní situace na Západním břehu (zdroj: ČT24)

Jednoho mrtvého a šest zraněných si vyžádaly nové střety mezi izraelskou armádou a Palestinci na Západním břehu. Bezpečnostní situace v oblasti se v posledních týdnech výrazně zhoršuje. Lidnaté město Náblus se zčásti vymyká kontrole Palestinské samosprávy, stále větší vliv tam získávají militantní ozbrojené skupiny. Upozorňuje na to zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Palestinské město Huwara je jedním z mála míst na Západním břehu, skrz něž jezdí Izraelci. Využívají k tomu rušnou obchodní třídu, významný dopravní tah z Náblusu do Ramalláhu, Hebronu, Tulkarmu a Kalkílije.

Epicentrem krizového místa je dopravně ucpaný kruhový objezd, na kterém se neustále potkávají Izraelci a Palestinci, říká zpravodaj Borek. 

Drobné konflikty i fyzické střety ve městě Huwara

Palestinský obyvatel Huwary Ahmed zmiňuje drobné konflikty, posměšná hesla, vzájemné strhávání vlajek nebo začerňování arabských a hebrejských nápisů. Ale i fyzické střety. Ahmed ukazuje modřiny, které utržil před dvěma dny. „Jsou tu pořád problémy s vojáky nebo s osadníky. Každý den,“ uvádí. 

Poblíž stojí izraelská hlídka. Mimo kameru vojáci přiznávají, že služba uprostřed palestinského města není příjemný zážitek.

Vedle Huwary buduje izraelská vláda nový silniční obchvat, který nabídne dopravní spojení izraelským osadníkům, aniž by museli zajíždět do palestinské zástavby.

Noční střelba na osadu Har Bracha

Pak je tu židovská osada Har Bracha. Leží skoro devět set metrů nad mořem. Všechny cesty z této zelené horské vesnice vedou do údolí plného palestinských měst. „Já se moc nebojím, ale samozřejmě, že to na člověka má vliv,“ přiznává židovský obyvatel z Har Bracha Benjamin. A nejde jen o strkanice kdesi u kruhového objezdu.

Dvakrát během září byla Har Bracha terčem noční střelby. Centrem radikalismu je 150tisícový palestinský Náblus, pár kilometrů odtud. Palestinské militantní skupiny se tu střetávají s izraelskými jednotkami, ale také s palestinskou samosprávou.

„Palestinská samospráva se nachází pod tlakem Hamásu, pod tlakem Izraele, je v ekonomické tísni. Populace není spokojena s výsledky vládnutí a předsedovi Mahmúdu Abbásovi je 87 let,“ vypočítává potíže odborník na Blízký východ z Telavivské univerzity Ejal Zisser.

Zpravodaj Borek upozorňuje, že atmosféra se mění. V údolích i na kopcích. Nejnapjatější situace za posledních skoro deset let  je právě okolo Náblusu.