Silně opevněné obránce na východě Ukrajiny chtějí ruské síly obklíčit, uvedla britská rozvědka

Události ČT - Boje na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Rusko se zřejmě snaží o obklíčení ukrajinských pozic na východě napadené země. Tvrdě se bojuje jižně od Izjumu, kde se ruské síly snaží prorazit k městům Slovjansk a Kramatorsk, oznámilo britské ministerstvo obrany. Podle ukrajinského generálního štábu ruští vojáci dál ostřelují ocelárny Azovstal, poslední baštu ukrajinského odporu v Mariupolu. Při ruském raketovém útoku byl poničen železniční most v Oděské oblasti na jihozápadě země, který vede nad ústím Dněstru do Černého moře. Švýcarsko zablokovalo reexport munice pro samohybný protiletadlový systém Gepard.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Podle britské vojenské rozvědky se ruské síly pokoušejí obklíčit silně opevněné ukrajinské pozice na východě Ukrajiny, postupují ze severu a východu k městům Slovjansk a Kramatorsk. Jižně od Izjumu jsou hlášeny těžké boje, invazní jednotky obsadily město Kreminna.

Ukrajinské síly připravují obranu i v Záporoží na případný útok z jihu, informovalo britského ministerstvo obrany.

Podle správy Záporožské oblasti v úterý ráno ruské jednotky město ostřelovaly. Tamní městská rada obyvatele vyzvala, aby se odebrali do krytů. V samotném Záporoží v úterý dvě ruské rakety zasáhly městský podnik, jeden člověk byl zabit, druhý vyvázl se zraněním, oznámila oblastní správa podle listu Ukrajinska pravda. Škody a ztráty po tomto útoku se dál zpřesňují. Ruské střely přitom proletěly v těsné blízkosti Záporožské jaderné elektrárny, varovala státní společnost Enerhoatom podle agentury Unian.

Ruské síly dál pokračují také v ostřelování částečně obklíčeného Charkova a obranné jednotky v ocelárnách Azovstal v Mariupolu. 

Přes obležení ukrajiských vojáků a stovek civilistů v Azovstalu v přístavu na jihu se Rusku zatím nepodařilo dobýt žádné z největších měst. Na severu země podle ukrajinské armády nejsou žádné známky toho, že by se Moskva chystala obnovit ofenzivu.

„Je zřejmé, že každý den, a zejména dnes, kdy začal třetí měsíc našeho odporu, se všichni na Ukrajině obávají o mír, o to, kdy to všechno skončí,“ řekl v pondělí pozdě večer prezident Volodymyr Zelenskyj. „V tuto chvíli na to neexistuje jednoduchá odpověď,“ dodal.

Ukrajinské síly údajně v posledních 24 hodinách odrazily šest ruských útoků v Doněcké a Luhanské oblasti a zničily čtyři ruské tanky a osmadvacet dalších vozidel a pět dělostřeleckých systémů. Zničený byl i muniční sklad nedaleko okupovaného Chersonu na jihu Ukrajiny, kde podle Kyjeva zemřelo přes sedmdesát ruských vojáků. 

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jejich síly zasáhly v noci na úterý více než devadesát vojenských cílů na Ukrajině, přičemž zabily nejméně pět set ukrajinských vojáků a zničily desítky obrněných vozidel, dělostřelectva a dalšího vojenského vybavení. Rusko rovněž uvedlo, že zasáhlo dva muniční sklady v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Protivzdušná obrana podle ministerstva sestřelila dvě ukrajinské rakety Točka-U v Záporožské a Charkovské oblasti.

Zprávy obou stran nelze nezávisle ověřit.

Rusko posiluje ostrahu hranic

Podle ranní zprávy ukrajinského generálního štábu posiluje Rusko ostrahu hranic a kontrolních stanovišť v Brjanské, Kurské a Belgorodské oblasti, které hraničí s Ukrajinou. V pondělí vypukly rozsáhlé požáry ve dvou ropných skladech ve městě Brjansk. Agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace uvedla, že ruští hasiči požár v Brjansku po více než 24 hodinách uhasili.

V úterý také gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov prohlásil, že se pod palbu z území Ukrajiny dostaly dvě obce. Došlo k poškození několika budov, uvedl v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram, aniž by uvedl důkazy.

O několik hodin dříve uvedl, že při útoku na jinou vesnici byli zraněni nejméně dva lidé. Neupřesnil, zda se v případě obou útoků mělo jednat o dělostřelecké či minometné ostřelování nebo raketové údery, uvedla agentura Reuters s tím, že nebyla schopna tyto zprávy ověřit.

Ruské síly mohutně ostřelují, výrazné postupy ale nezaznamenaly

Zelenskyj uvedl, že Ukrajinci dosud získali zpět 931 okupovaných osad a obcí. Je podle něj jen otázkou času, kdy obranné jednotky osvobodí celou zemi. Podle novinářky Deníku N Petry Procházkové to však nebude v blízké budoucnosti. Připomněla, že fronta se již několik týdnů prakticky nepohybuje.

„Zatímco Ukrajina hlásí úspěchy na určitém jižním úseku (…), tak jinde, třeba na severu kolem Izjumu a Charkova, tam se zase Ukrajincům daří méně,“ uvedla. „Na nějaké velké pohyby to v příštích dnech nevypadá,“ dodala.

Cíle druhé ofenzivy se podle ní zatím nepodařilo invazním jednotkám naplnit. „Jediné, co je opravdu patrné a v čem se Rusům Ukrajinci nemohou vyrovnat, jsou raketové útoky, které sílí každým dnem,“ uvedla. Právě nálety způsobují civilní oběti, připomněla. Pozemní postup ruských sil je však podle ní minimální.

Novinářka Procházková k vývoji bojů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Podle náměstka britského ministerstva obrany Jamese Heappeyho není ani zdaleka jisté, že ofenziva ruské armády na východě Ukrajiny bude úspěšná a že se Rusku podaří Donbas dobýt.

„To, co vidíme na Donbase, je zcela jiný typ konfliktu, než byly boje kolem Kyjeva. Tentokrát je to střet stran, jejichž síly jsou mnohem vyrovnanější, kde mají Ukrajinci výhodu obranných pozic, které si připravili během uplynulých osmi let, a pro Rusy bude velmi obtížné přes ně proniknout,“ řekl Heappey.

Podle něj navíc postup ruské armády narušuje politické vměšování. „Teď to jasně vidíme, když Moskva tlačí na armádu, aby se prokázala nějakým jednoznačným úspěchem před 9. květnem, aby si mohl (ruský prezident Vladimir) Putin užít přehlídku na Rudém náměstí, i když vojensky to nemá žádný smysl,“ dodal náměstek.

V rozhovoru s BBC kromě toho britský náměstek prohlásil, že považuje za legitimní, aby Ukrajina prováděla údery na území Ruska s cílem narušit jeho zásobování. Řekl také, že použití zbraní dodaných Británií k útokům na cíle v Rusku nepovažuje „nutně za problém“. Proti těmto slovům se následně ostře vymezila Moskva. Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti varovalo, že pokud bude Londýn nadále Ukrajinu podněcovat k útokům, musí počítat s „odpovídající reakcí“ Moskvy.

Byl poničen most u ústí Dněstru, hrozí odříznutí části Ukrajiny

Při ruském raketovém útoku byl poničen železniční most v Oděské oblasti na jihozápadě země, který vede nad ústím Dněstru do Černého moře. V úterý o tom na sociální síti Telegram informoval šéf ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin.

Podle místních úřadů byla z bezpečnostních důvodů uzavřena i souběžná silnice. Zničení mostu by znamenalo, že od zbytku země zůstane odříznutý cíp ukrajinského území sousedící s Rumunskem a Moldavskem. Z ukrajinského vnitrozemí by se do něj po silnici dalo dostat jedině přes Moldavsko.

Agentura DPA uvádí, že v posledních dnech ruská armáda zaměřila útoky na ukrajinskou železniční infrastrukturu. Snaží se tak Kyjev odříznout od zbraní i od pohonných hmot dodávaných na Ukrajinu v rámci pomoci od zemí Evropské unie. 

Švýcarsko zablokovalo reexport munice pro systém Gepard

Neutrální Švýcarsko vetovalo reexport munice švýcarské výroby používané samohybnými protiletadlovými systémy Gepard, který se rozhodlo Ukrajině poslat Německo. Oznámila to v úterý švýcarská vláda.

Německá vláda se v pondělí rozhodla poskytnout ukrajinské armádě padesát zařízení systému Gepard. Berlín tak učinil po týdnech tlaku z domova i ze zahraničí, aby Ukrajině čelící ruské agresi poskytl těžké zbraně.

Švýcarský státní sekretariát pro hospodářské záležitosti (SECO) potvrdil zprávu televize SRF, že zablokoval zaslaní munice pro gepardy. Vládní orgán obdržel od Německa dvě žádosti o souhlas s přesunem munice, kterou předtím Berlín dostal od Švýcarska. Jedna žádost se týkala munice ráže 35 milimetrů pro systém Gepard, druhá munice 12,7 milimetru. „Na obě žádosti ohledně toho, zda může být na Ukrajinu přepravena munice, kterou dostali od Švýcarska, jsme odpověděli negativně s poukazem na švýcarskou neutralitu a závazná kritéria pro odmítnutí vyplývající ze švýcarských válečných zákonů,“ uvedl SECO. Podle SRF není jasné, jakou munici teď, po švýcarském vetu, Německo spolu s gepardy na Ukrajinu pošle.