Senátoři nejtěsnějším poměrem posunuli nominaci Kavanaugha ke konečnému hlasování

Americký Senát otevřel cestu ke schválení nominace Bretta Kavanaugha do Nejvyššího soudu. Usnesení, podle nějž se konečné hlasování může uskutečnit v sobotu, přijali senátoři nejtěsnější většinou 51 ku 49 hlasům. Jedna z republikánských senátorek sice hlasovala proti návrhu prosazovanému svou stranou, jeden ze senátorů z řad demokratů ho však naopak podpořil. Před budovou Senátu protestovaly proti Kavanaughovi obviňovanému ze sexuálního násilí stovky lidí, policie zhruba tři sta z nich zadržela.

Páteční hlasování, které komentátoři označují za vůbec nejdramatičtější schvalování kandidáta do Nejvyššího soudu, předcházela debata o zmíněných obviněních. Zatímco demokraté tvrdili, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nemohl záležitost důkladně prověřit, neboť dostal na práci sotva týden, podle republikánů se obvinění ukázala být nepodložená a schválení Kavanaugha nic nebrání.

Jiného názoru byla jediná členka Trumpovy strany, senátorka Lisa Murkowská, jejíž hlas však vyvážil opoziční zákonodárce Joe Manchin. Ten později prohlásil, že Kavanaughovu nominaci podpoří i v konečném hlasování.

Další debata je omezena na 30 hodin. Po jejich uplynutí může předseda republikánské většiny Mitch McConnell ihned zahájit hlasování.

Republikáni disponují ve stočlenné komoře Kongresu 51 křesly. Dlouho vhající republikánská senátorka Susan Collinsová se nakonec rozhodla Kavanaugha podpořit. V sobotu bude ovšem v Senátu kvůli svatbě své dcery chybět republikán Steve Daines. V případě potřeby je ale připraven se letadlem na hlasování vrátit.

Při patovém výsledku rozhodne republikánský viceprezident Mike Pence, který je z titulu své funkce předsedou Senátu, ovšem hlasovat může právě jen v případě rovnosti hlasů. Mitch McConnell má možnost hlasování odložit na neděli, kdy by již měl být Daines zpět v Senátu.

Policie zadržela při protestech tři stovky lidí

Kvůli nominaci Kavanaugha vyšly v pátek do ulic Washingtonu stovky lidí. Demonstranti se postupně přesunuli do atria kancelářské budovy Senátu, kde se rozhodli protestovat vsedě, a policisté proti nim zasáhli poté, co odmítli odejít. Celkem bylo zadrženo 302 lidí včetně herečky Amy Schumerové a modelky Emily Ratajkowski. Další demonstrace se konala před budovou Trump Tower v New Yorku.

Už v noci na čtvrtek podle CNN mířila do Washingtonu auta a autobusy Kavanaughových odpůrců, kteří očekávají, že jejich protesty hlasování zvrátí v soudcův neprospěch. V okolí budovy Nejvyššího soudu se podle amerických televizí shromáždily asi tři tisíce demonstrantů.

Prezident Donald Trump označil protestující, mezi nimiž byly převážně ženy, za „placené profesionálky“ a „hrubé křiklounky z výtahu“. Podle agentury AP se na demonstraci objevily i placené členky některých aktivistických skupin.

Kavanaugha obvinilo několik žen ze sexuálních útoků, jichž se měl před desetiletími dopustit na střední a vysoké škole. FBI během týdenního vyšetřování vyslechla deset lidí – zejména přátele či bývalé spolužáky Kavanaugha a také nejméně jednu z žen, které jej ze sexuálních přečinů obvinily. Vyslechnuta byla i Deborah Ramirezová, která Kavanaugha obvinila, že se před ní obnažoval na večírku v době, kdy oba studovali na Yaleově univerzitě. 

Nejvyšší soud ve prospěch konzervativců

Pokud by byl Kavanaugh jmenován, v Nejvyšším soudu by převládli soudci s konzervativními názory. Toto těleso přitom rozhoduje o tak zásadních otázkách, jako jsou volební zákony, potraty či držení zbraní.

Brett Kavanaugh si získal renomé především jako soudce odvolacího soudu federálního distriktu hlavního města Washingtonu. Dříve pracoval jako poradce Kennetha Starra, který vedl vyšetřování případu intimního vztahu bývalého prezidenta Billa Clintona se stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. V 90. letech pracoval i pro soudce nejvyššího soudu Anthonyho Kennedyho.

V roce 2000 byl členem předvolebního štábu George Bushe mladšího a tehdy „proslul“ odporem k přepočítávání hlasů na Floridě kvůli těsnému výsledku demokrata Ala Gora a vítězného Bushe. Poté, co se Bush stal v roce 2001 prezidentem, nastoupil do jeho týmu jako právník, a v letech 2003 až 2006 byl Bushovým poradcem a tajemníkem jeho štábu.

Kavanaugh je podle politologů považován za příznivce doslovného výkladu americké ústavy, což by mohlo být trnem v oku například odpůrcům střelných zbraní. Příznivci jejich nošení se totiž odvolávají právě na doslovný výklad ústavního práva na sebeobranu. Kavanaugh je také známý jako odpůrce potratů a sňatků osob stejného pohlaví.

Brett Cavanaugh
Zdroj: Douliery Olivier/ČTK/ABACA

Podrobnosti té noci nikdy nezapomenu, říká údajná oběť

Třiapadesátiletý Kavanaugh čelí obvinění z údajného sexuálního napadení Christine Blaseyové Fordové, k němuž mělo dojít v létě roku 1982. Fordová před senátním výborem o podrobnostech inkriminovaného večera řekla, že ji Kavanaugh se svým kamarádem Markem Judgem v opilosti zatáhli do ložnice, kde se ji Kavanaugh snažil svléknout.

Také jí zakryl rukou ústa, aby ztlumil její křik, až se obávala, že by ji takto mohl neúmyslně zabít. „Ale podrobnosti z té noci, kvůli které tady jsem, nikdy nezapomenu. Vryly se mi do paměti a čas od času mě pronásledují,“ uvedla Fordová. V pasáži, ve které popisovala samotné napadení, zadržovala pláč.

Kavanaugh před výborem všechna obvinění důrazně odmítl. Viditelně rozčilený senátorům řekl, že obvinění zničila jeho jméno a ublížila jeho rodině.