Seehofer končí v čele bavorské CSU, píše server Die Zeit. Jenom kachna, reaguje politik

Šéf bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer odejde podle serveru magazínu Die Zeit z čela strany, ministrem vnitra chce ale zůstat. Die Zeit se odvolává na zdroje z CSU, podle kterých Seehofer během nadcházejícího víkendového jednání užšího vedení strany dá předsednickou funkci k dispozici. Informaci dosud nikdo oficiálně nepotvrdil, sám Seehofer listu Die Welt řekl, že jde o „tučnou kachnu“ a další plány bude dělat „krok za krokem“.

Pokud se informace potvrdí, učiní Seehofer prakticky stejný krok jako kancléřka a předsedkyně sesterské CDU Angela Merkelová. Ta před 14 dny oznámila, že na prosincovém sjezdu strany už nebude obhajovat svou předsednickou funkci, v čele vlády chce ale až do konce funkčního období zůstat.

Důvody obou politiků pro odchod jsou velmi podobné. Konzervativní unie CDU/CSU loni propadla ve spolkových volbách, když se ziskem 32,9 procenta hlasů dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1949. Seehofer se musel kvůli tomu letos na jaře vzdát funkce bavorského premiéra.

Horst Seehofer a Angela Merkelová
Zdroj: Reuters/Michele Tantussi

Ještě více dlouhodobému kritikovi migrační politiky německé kancléřky přitížil výsledek CSU v Bavorsku, tedy jediné ze 16 spolkových zemí, kde tato strana působí. Dlouhodobě nejsilnější bavorská strana tam v polovině října obdržela 37,2 procenta hlasů, což je nejméně za téměř sedmdesát let. Ze špatného stavu CSU přitom právě Seehofera vinily dvě třetiny Bavorů.

O odchodu muže, který letos výrazně přispěl i k dvojici krizí ve velké koalici CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), se proto v posledních týdnech mluvilo stále častěji. On sám se k možným personálním změnám ve straně chtěl vyjádřit začátkem příštího týdne.

Podle magazínu Die Zeit mu rozhodování ulehčila i Merkelová. Za žádnou cenu totiž nechtěl skončit před ní. „Horst nechtěl být další z řady mužů na hřbitově Angely Merkelové,“ řekl magazínu jeden ze Seehoferových důvěrníků. Podle něj mohlo šéfa CSU přesvědčit i to, že jeho stranu může – stejně jako v případě CDU – uvolnění předsednické funkce oživit.

Horst Seehofer
Zdroj: Reuters/Michele Tantussi

Seehofer se vzdal moci, aby si ji uchoval

„Ale nebyl by to Seehofer, kdyby se v jeho rozhodnutí neskrývala nějaká lest,“ komentuje Die Zeit rozhodnutí ponechat si ministerskou funkci a udržet se tím u moci, kterou mu vedení resortu vnitra zajišťuje.

To ale nakonec vyhovuje i samotné CSU. Při vyjednávání o nové bavorské vládě se Svobodnými voliči si udržela ministerstvo vnitra, na kterém setrvá Joachim Hermann, v Berlíně považovaný za Seehoferova nástupce. Pro setrvání Hermanna v Mnichově je i bavorský premiér Markus Söder. Navíc CSU předpokládá, že velká koalice vydrží v Berlíně maximálně do jara, takže hledat nového spolkového ministra vnitra by bylo zbytečné.

Hlavní otázkou tedy je, kdo Seehofera nahradí v čele strany. Hovoří se hlavně o Söderovi a Manfredu Weberovi, který se pravděpodobně stane lídrem Evropské lidové strany při nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

Podobného boje o předsednictví, jaké nyní probíhají v CDU, kde se mluví minimálně o dvanáctce kadidátů, se ale chtějí v Bavorsku vyvarovat.