Schwarzenberg: Příměří v Gaze? Až za několik dní

Ammán/Praha - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg po jednání se všemi relevantními účastníky konfliktu v pásmu Gazy prohlásil, že příměří se podaří dohodnout nejdřív za několik dní. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy dnes při návštěvě francouzských vojáků v Libanonu řekl, že malá naděje na ukončení izraelské operace tu je. Na brífinku po návratu do Prahy Schwarzenberg uvedl, že jeho delegaci se nepodařilo dosáhnout okamžitého příměří, nicméně uspěla v otázce zmírnění humanitární krize v Gaze, což také bylo jejím hlavním cílem. Zopakoval, že EU nadále usiluje o zastavení palby a doufá, že k němu napomohla.

Celý den přitom v pondělí Schwarzenberg a jím vedená delegace Evropské unie zasvětili jednání. Několikrát šéf české diplomacie vyzýval k urychlenému ukončení bojů, nebylo mu to ale nic platné. Dnes sám Schwarzenberg prohlásil: „K příměří máme ještě několik dní, nelze ho očekávat dnes ani zítra.“

Evropští diplomaté jednali v Jordánsku a Izraeli 

Na dnešní tiskové konferenci v Ammánu po jednání s jordánským králem Abdalláhem II. ministr řekl, že vidí „pozitivní signály“, ale opět hovořil o tom, že bude zapotřebí ještě několika dní, „aby bylo vidět světlo“. V komuniké z jednání s králem se uvádí, že obě strany se shodly na potřebě zapojit do řešení krize americkou vládu.

Členka Evropské komise pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová na tiskové konferenci označila jednání za velmi obtížné a zdůraznila snahu EU pomoci obyvatelům Gazy. To potvrdila i na večerním brífinku v Praze po návratu delegace s tím, že se podařilo podniknout řadu kroků pro zmírnění dopadu konfliktu na civilní obvatelstvo a že do Gazy opět proudí humanitární pomoc. Za úspěšnou označil misi na brífinku i švédský ministr zahraničí Carl Bildt. Vyhlídky na vyřešení konfliktu v Gaze Schwarzenberg přirovnal k šesté hodině ráno - tuší svítání, ale světlo ještě nevidí.

Před odjezdem do Jordánska se evropští diplomaté v Izraeli sešli s prezidentem Šimonem Peresem a s premiérem Ehudem Olmertem. Ferrerová-Waldnerová řekla, že Izrael má jistě právo na sebeobranu, ale že jeho odpověď v pásmu Gazy je neúměrná.

Sarkozy: Malá naděje na zastavení operace existuje

K pokroku v jednáních nepřispěla ani včerejší návštěva francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se podobně jako delegace EU setkal s egyptským prezidentem, poté s palestinským prezidentem a nakonec i s izraelskými vůdci. Vyzval přitom stejně jako unijní delegace k okamžitému zastavení útoků.

Schwarzenbergova delegace se se Sarkozym sešla v pondělí v Ramalláhu a podle českého ministra se s ním domluvila na těsné spolupráci při diplomatickém řešení konfliktu. Sarkozy dnes při návštěvě francouzských vojáků v Libanonu řekl, že jistá naděje na ukončení izraelské operace existuje. Rovněž předseda francouzské vlády François Fillon dnes v Paříži řekl, že „určitá velmi úzká cesta k příměří“ tu je.

Egyptský prezident zveřejnil plán na řešení konfliktu 

Egyptský prezident Husní Mubarak večer po své už druhé schůzce se Sarkozym zveřejnil plán řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Navrhuje, aby Izrael a palestinské skupiny uzavřely okamžité příměří. Vzápětí by následovaly rozhovory o dlouhodobém urovnání - včetně ukončení blokády pásma Gazy.

Sarkozy řekl, že Mubarak „zve zvlášť izraelskou stranu k neprodlenému jednání, možná v příštích hodinách, o bezpečnosti na hranicích“ mezi pásmem Gazy a Egyptem. Egyptský návrh ale nezmiňuje řadu prvků, o nichž se podle diplomatů v posledních dnech jednalo, jako například mezinárodní síly, jež by měly zabránit pašování zbraní pro Hamas.

Zbraně Hamasu putují tunelem, nebo lodí?

Zástupce čtyř stran podporujících izraelsko-palestinské mírové rozhovory Tony Blair dnes prohlásil, že příměří bude možné dosáhnout v krátkém čase jedině tehdy, podaří-li se přerušit provoz tunely pod egyptskou hranicí. Hamas tudy podle Izraele dostává zbraně i peníze a izraelské letectvo nepřestává na hraniční oblast útočit.

Egyptský prezident Husní Mubarak, který hovořil v pondělí se všemi evropskými diplomaty, to ale popřel. Tvrdil, že zbraně k Hamasu putují v barelech vyhazovaných z lodí ve vodách poblíž Gazy, nikoli tunely. Izrael si přeje, aby příměří zaručilo nejenom klid zbraní, ale také to, že se Hamas přestane vyzbrojovat.

Body z mírového návrhu pro Gazu podle agentury Reuters:

- specializované mezinárodní síly, které by vyhledávaly a ničily pašerácké koridory mezi Gazou a Egyptem
- námořní kontingent, který by zabraňoval pašování zbraní po moři
- znovuotevření přechodu Rafáh mezi Egyptem a Gazou pod dohledem evropských pozorovatelů

O konfliktu v Gaze bude jednat RB OSN 

Svůj plán na řešení konfliktu mají i arabské státy, které plánují navrhnout Radě bezpečnosti OSN nové znění rezoluce, která by
měla zajistit trvalé příměří v Gaze. Se svými kolegy o textu v New Yorku jedná palestinský ministr zahraničí Rijád Malki, který si myslí, že rada by mohla rezoluci přijmout už v úterý. Jednání Rady bezpečnosti OSN se spolu s ministry zahraničí Egypta, Saúdské Arábie, Velké Británie a Francie zúčastní i palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Základní součástí stanoviska Evropské unie při jednání Rady bezpečnosti bude výzva k ukončení ozbrojených akcí na obou stranách. Izraelská vláda už přišla s podmínkami pro uzavření příměří - žádá okamžité ukončení raketové střelby na svou zemi a konec pašování zbraní z Egypta.

Obama se poprvé vyjádřil k bojům v Gaze

Zvolený americký prezident Barack Obama, který se ujme funkce 20. ledna, dnes vyjádřil znepokojení nad vysokým počtem civilních obětí bojů mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas. Je to jeho první vyjádření ke konfliktu v pásmu Gazy od zahájení izraelské ofenzivy 27. prosince. „Ztráty životů mezi civilisty v Gaze i v Izraeli ve mně vyvolávají hluboké znepokojení,“ řekl Obama. Zároveň ale znovu zdůraznil, že za Spojené státy stále ještě mluví pouze dosluhující prezident George Bush.

Izraelská vojenská operace proti pásmu Gazy začala 27. prosince. Vyžádala si zatím víc než 640 lidských životů, přičemž naprostá většina obětí jsou Palestinci.

  • Brífink po návratu delegace EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60637.jpg
  • Eurokomisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová na pražském brífinku po jednání mise EU na Blízkém východě. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60619.jpg
  • Husní Mubarak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/203/20285.jpg
  • Izraelský tank autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/606/60511.jpg