Rusko podle syrského exilu znovu bombarduje Idlíb. Damašek zahájí útok zřejmě za několik dní

Bývalý zpravodaj ČT Szántó: V Idlíbu jsou teď až tři miliony lidí, dvakrát víc než před válkou (zdroj: ČT24)

Rusko podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) po 22denní přestávce začalo opět bombardovat syrskou provincii Idlíb. Tu ovládají odpůrci vlády syrského prezidenta Bašára Asada. Už několik týdnů se spekuluje, že se syrská armáda chystá s ruskou vzdušnou podporou k ofenzivě v Idlíbu. Podle zvláštního zmocněnce OSN pro Sýrii Staffane de Mistury by syrské útoky měly začít „kolem 10. září“. Turecko v reakci na plánovanou ofenzivu posílilo vojenskou techniku na hranici se Sýrií.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že Rusko, jež je spojencem Damašku, nálety už zahájilo. Podle této organizace při nich přišlo o život nejméně devět civilistů včetně pěti dětí.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že syrské útoky začnou „kolem 10. září“. „Doslechli jsme se prostřednictvím médií, že syrská vláda stanovila pro zahájení útoků na Idlíb termín kolem 10. září,“ řekl de Mistura.

V Idlíbu jsou desetitisíce ozbrojenců, velká část z nich jsou islamisté. Mezi nimi jsou menší skupiny rozdrobené a s islamisty promíchané původní opozice ze Svobodné syrské armády, což jsou převážně armádní přeběhlíci, kteří více či méně spolupracují s islamistickými skupinami. Podle odhadů jde o třicet až čtyřicet tisíc mužů ve zbrani.
Jakub Szántó

Rusko se k Idlíbu v uplynulém týdnu vyjadřovalo několikrát. Kromě jiného varovalo před údajně chystanou provokací, při níž by mohly být použity chemické látky. USA minulé chemické útoky připsaly syrské armádě a odpověděly protiútokem.

V úterý Moskva označila provincii na severozápadě Sýrie za hnízdo teroristů. Tato poslední bašta odpůrců syrského prezidenta blokuje mír v zemi a ohrožuje ruské vojenské základny, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Idlíb bude podle něj jedním z hlavních bodů pátečního jednání v Teheránu o budoucnosti Sýrie, ke kterému se sejdou ruský, íránský a turecký prezident. 

Provincii Idlíb mají jako jednu z posledních oblastí v Sýrii v rukou povstalci a islamisté. Damašek protivládní bojovníky i civilní obyvatele v poslední době několikrát vyzval, aby umožnili návrat státních institucí do této části země.

Ozbrojené skupiny v Idlíbu se podle SOHR, která dění v Sýrii dlouhodobě monitoruje, už minulý týden začaly připravovat na útok vládních vojsk a mimo jiné zničily několik mostů. Írán před časem oznámil, že Asada při ofenzivě podpoří.

Syrská státní média tvrdí, že syrská armáda použila protileteckou obranu proti izraelským letadlům, která zaútočila na cíle v provincii Hamá, jež s Idlíbem sousedí. Podle syrské agentury SANA Syřané sestřelili pět izraelských střel. O život přišel jeden člověk a 12 lidí bylo zraněno. SOHR oznámila, že Izraelci mířili na íránská vojenská zařízení.

Ankara posílila vojenskou techniku na hranici se Sýrií

Na případnou ofenzivu se připravuje i Turecko. Na hranici se Sýrií posílilo vojenskou techniku. Osm nákladních vozů s tanky M-60 a houfnicemi projelo jihotureckou provincií Kilis a technika byla posléze předána tureckým vojákům na syrské straně hranice. Tanky jsou vybaveny pozorovacím zařízením, aby vojáci mohli sledovat pohyb uprchlíků.

Ankara zároveň rozšířila běženecký tábor Atima na syrské straně hranice a posílila svých 12 pozorovacích stanovišť v Idlíbu. OSN se obává, že v důsledku ofenzivy by se k tureckým hranicím mohlo vydat až 2,5 milionu uprchlíků. 

Ofenziva podle listu Hürriyet patrně začne na jihozápadě Idlíbu a na planině Sahl al-Gháb, která přiléhá k pobřežním oblastem, kde má Rusko, další Asadův spojenec, své vojenské a námořní základny. Jako další frontu deník odhaduje jihovýchod provincie, po jehož dobytí by syrská vláda získala kontrolu nad důležitou komunikací, která prochází hlavními syrskými městy.

Trump Asada před útokem varoval

Americký prezident Donald Trump v noci na Twitteru varoval syrského prezidenta Bašára Asada, aby nerozvážně neútočil na provincii Idlíb, a dodal, že Asadovi spojenci, Rusko a Írán, by účastí na ofenzivě udělali „vážnou humanitární chybu“.  To Peskov označil za omezený přístup, který nebere v úvahu komplexní situaci v Sýrii.

Bílý dům později také oznámil, že americká reakce v případě použití chemických zbraní bude „rychlá a náležitá“. Situaci v Idlíbu USA pozorně sledují.

Jan Daniel z ÚMV: Nelze očekávat, že by se USA v Idlíbu výrazně angažovaly (zdroj: ČT24)