Ruské političce hrozí pět let vězení za demonstrace. Úřady skoro žádné protesty nepovolují, hájí se

V Rusku začal proces s opoziční političkou Julijou Galjaminovou. Vyšetřovatelé ji stíhají kvůli tomu, že několikrát porušila pravidla na hromadných akcích a organizovala nepovolené demonstrace. Galjaminová se hájí tím, že úřady nepovolují skoro žádnou formu veřejného protestu. Kvůli šíření koronaviru navíc ještě přitvrdily.

Moskevská opoziční zastupitelka je přesvědčená, že si její vyšetřování někdo objednal. „Tohle není nic zvláštního. Podobná rozhodnutí nepřijímají policisté, ale lidé z civilu, kteří policistům dávají zadání, co dělat,“ míní Galjaminová. 

Politička letos protestovala třeba proti odsouzení nezávislého novináře Ilji Azara. Na jiné akci sbírala podpisy proti takzvanému referendu o ústavních změnách, které umožní Vladimiru Putinovi, aby se o křeslo prezidenta ucházel už potřetí v řadě. 

Právě kvůli účasti na této akci a na dalších třech nepovolených demonstracích teď Galjaminové hrozí až pět let za mřížemi. „Činnost Galjaminové opakovaně vyjadřuje pohrdání nařízeními správních úřadů. Její činy jsou promyšlené a vyžadují posouzení podle trestního zákoníku Ruské federace,“ uvedl Vyšetřovací výbor Ruské federace pro město Moskva.

Galjaminová: Úřady omezují opoziční akce

Obviněná ale tvrdí, že v právu je ona. Podle ní úřady omezují skoro všechna opoziční shromáždění. A po vypuknutí epidemie koronaviru se pravidla ještě zpřísnila. Tak jako řada jiných aktivistů si zvykla protestovat sama, i za to ale dostala vysokou pokutu.

„Nestihla jsem ani rozvinout plakát. Prostě jsem popošla, začala se bavit s novináři a zadrželi mě a dali mi pokutu 200 tisíc rublů. To je pro mě vysoká částka, protože moje výplata je jenom 30 tisíc rublů,“ podotýká Galjaminová. 

Čtvrteční jednání soudu rozsudek nepřineslo, příště se k němu moskevská politička vypraví na konci listopadu. Pokud uspěje, chtěla by za rok kandidovat do Státní dumy. Připravená je ale i na prohru. Stejný paragraf, na který se odvolávají vyšetřovatelé v jejím případě, už vedl k uvěznění několika opozičních aktivistů.