Rok poté. Manchester si připomněl dvě desítky obětí teroristického útoku na koncertě

Květiny a pomalované kamínky nosili lidé v Manchesteru na místo loňského teroristického útoku, který se stal na koncertě zpěvačky Ariany Grande. Pietního aktu v místní katedrále se zúčastnili premiérka Theresa Mayová a princ William. Incident z 22. května minulého roku si vyžádal dvaadvacet obětí.

Manchester si připomněl útok, který loni spáchal dvaadvacetiletý sebevražedný atentátník, Brit libyjského původu Salman Abedi. Odpálil výbušninu po skončení koncertu americké zpěvačky Ariany Grande v Manchesterské aréně.

Na úvod úterní bohoslužby promluvil děkan manchesterské katedrály Rogers Govender. „Těch 22 svíček na oltáři představuje 22 lidí, kteří zemřeli na den přesně před rokem,“ řekl duchovní citovaný BBC. Svíce podle něj byly vyrobeny z vosku z tisícovek svíček, které loni lidé na památku obětí zapálili na manchesterském náměstí sv. Anny.

Na bohoslužbě hovořily také děti a duchovní představitelé židů, hinduistů, muslimů a sikhů. Před katedrálou sklidili potlesk muslimové za svou výzvu k jednotě. Drželi transparenty s nápisy jako Obraťte se k lásce nebo Manchester City United, jenž v sobě spojuje názvy dvou soupeřících fotbalových klubů pocházejících z Manchesteru.

Bohoslužby se zúčastnily v katedrále i před ní, kde byla přenášena na velkoplošnou obrazovku, stovky lidí. V katedrále byli i premiérka Mayová a princ William. Šéfka britské vlády v příspěvku pro večerník Manchester Evening News označila Abediho čin za odporný a zbabělý. Kromě prince Williama a britské předsedkyně vlády přišli také skotská premiérka Nicola Sturgeonová nebo šéf labouristů Jeremy Corbyn.

„Dnes a každý den na vás všechny myslím,“ vzkázala na Twitteru Grande, při jejímž koncertě se útok odehrál.

Újmu na zdraví utrpělo přes 800 lidí

Při incidentu zahynulo 22 osob a podle britského zpravodajského serveru BBC utrpělo fyzickou a psychickou újmu na zdraví přes 800 lidí. Více než polovině obětí nebylo ani 16 let, nejmladší byla osmiletá holčička. Mezi oběťmi byli i rodiče, kteří si přišli vyzvednout své děti. K masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Velká Británie po útoku zvýšila ohrožení terorismem na nejvyšší stupeň.

Útočník se schovává v Libyi

Britská policie má dostatek důkazů o spoluvině Salmanova mladšího bratra Hashema Abediho a vydala na něj zatykač. Hashem je v současné době v Libyi pravděpodobně držen v zajetí speciální ozbrojenou jednotkou Rada, která spolupracuje s vládou v Tripolisu.

Podle policie si Abedi vyrobil bombu sám. Není ale jasné, zda někdo další kromě jeho bratra o jeho plánech věděl. Někteří z 22 lidí postupně zadržených britskou policií prý s Abedim měli kontakty, podle vyšetřovatelů byly neškodné. Nikdo z nich nebyl obviněn a všichni byli propuštěni.

Salman Abedi přiletěl do Británie z Tripolisu přes Istanbul a Düsseldorf

Britská kontrarozvědka MI5 zahájila vnitřní vyšetřování toho, zda správně vyhodnotila zpravodajské informace o extremistických postojích Abediho. Ten před útokem přiletěl do Británie z německého Düsseldorfu, kam dorazil z Istanbulu.

Turečtí činitelé uvedli, že v Istanbulu jen přestupoval a že let původně zahájil v libyjském Tripolisu. Vyšetřovací zpráva loni v listopadu uvedla, že MI5 chybně vyhodnotila nejméně dvě varování před Abedim, jenž měl být zařazen do kategorie vysoce nebezpečných osob a 24 hodin denně sledován.