Řidič vjel v Berlíně do davu a zabil ženu. Policie ho zadržela a šetří, zda šlo o nehodu, či úmysl

Události ČT: Tragédie v Berlíně (zdroj: ČT24)

U berlínského náměstí Breitscheidplatz najelo auto do davu. Na místě zemřela žena, dalších zhruba dvanáct lidí bylo zraněno, někteří jsou v ohrožení života. Řidič byl zadržen. Policie uvedla, že není jasné, zda šlo o nehodu, nebo o úmyslný čin. Česká ambasáda v Berlíně zatím nemá informace o tom, že by se udalost týkala českých občanů.

Při útoku zemřela žena, o život bojuje podle úřadů šest zraněných, tři lidé jsou zraněni těžce a několik dalších lehce. Policie uvádí celkem přibližně dvanáct zraněných, berlínští hasiči nejprve informovali o třiceti zraněných. 

Obětí je podle berlínské ministryně vnitra Iris Sprangerové, učitelka z Hesenska, která byla s třídou na návštěvě hlavního města. Mezi sraženými byly patrně i děti, ale podle agentury DPA není jasné, zda jsou žáci mezi zraněnými. Policejní mluvčí zatím pouze potvrdila, že mrtvá byla součástí jedné skupiny.

Bulvární deník Bild napsal, že mezi raněnými je i dvanáct žáků a také jeden další učitel. Oba učitelé a skupina čtyřiadvaceti žáků jsou podle listu z Hesenska. Mezi raněnými je údajně i těhotná žena.

Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka ve vysílání ČT24 uvedl, že ambasáda zatím nemá informace, že by se incident dotkl českých občanů.

Podle médií nešlo o nehodu, policie to nepotvrdila

Podle zdrojů listu Bild a novin Berliner Zeitung byl čin zjevně úmyslný, jeho motiv je ale nejasný, i když patrně nebyl politický. V automobilu se podle Bildu i agentury DPA našel dopis. Berlínská policie ale deníku Berliner Zeitung sdělila, že se neobjevil žádný dopis s přiznáním.

„V žádném případě nejde o nehodu. Byl to šílený jezdec, chladnokrevný zabiják,“ citoval deník Bild svůj zdroj z řad vyšetřovatelů. Policejní mluvčí to nepotvrdila a policie oficiálně stále zjišťuje, zda šlo o úmyslný útok, nebo nehodu, a to možná s příčinou zdravotního rázu.

K řidiči policie už dříve uvedla, že je to 29letý německý Armén, který žije v Berlíně. Podle svědků se z místa pokusil utéct, ale kolemjdoucí ho zadrželi a předali policii. To, že řidiče zadrželi chodci, potvrdila následně i policejní mluvčí. Odmítla ale hovořit o okolnostech zadržení, neboť vyšetřovatelé musí vše nejdříve prověřit.

Německá média uvádějí, že incident se stal zřejmě ve vysoké rychlosti, ani to policie zatím nekomentovala. Podle agentury DPA byl řidič policii už z dřívějška známý, ale ne kvůli extremismu. Auto podle DPA patřilo jeho starší sestře. 

Řidič vjel na chodník dvakrát

Podle policie se incident odehrál na několika stech metrech. Řidič nejprve na křižovatce vyhlášeného bulváru Kurfürstendamm a ulice Tauentzienstrasse najel malým osobním vozem na chodník, kde srazil skupinu lidí.

Poté se vrátil zpátky na křižovatku a pokračoval ulicí Tauentzienstrasse na roh s ulicí Marburger Strasse, kde narazil do jiného vozu a vjel opět na chodník. Jeho jízda poté skončila ve výloze parfumerie. Z fotografií dostupných na internetu je patrné, že auto před nárazem do výlohy zdemolovalo mimo jiné restaurační zahrádku.

Zásahu se účastnila stovka hasičů a sto třicet policistů včetně těžce ozbrojených, na místě přistával i záchranářský vrtulník.

Mluvčí vlády: Kancléř je otřesen

Mluvčí německé vlády Christiane Hoffmannová uvedla, že kabinet kancléře Olafa Scholze je událostí otřesen a myslí na rodiny oběti a zraněných. Podobně se vyjádřila i berlínská primátorka Franziska Giffeyová. „Událost mě hluboce zasáhla,“ řekla s tím, že se na místo chce během dne vydat.

Soustrast rodině oběti vyjádřila jménem Evropského parlamentu jeho šéfka Roberta Metsolaová, která uvedla, že myšlenky europoslanců jsou i s přeživšími.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová varovala před spekulacemi a zároveň přislíbila Berlínu podporu spolkových úřadů při vyšetřování.

Na místo incidentu navazuje náměstí Breitscheidplatz, které se v roce 2016 stalo dějištěm teroristického útoku, jenž si vyžádal dvanáct obětí včetně jedné Češky. Tehdy Tunisan Anis Amri najel s ukradeným kamionem do lidí na vánočním trhu. Na náměstí od té doby chodce chrání betonové bloky a další zábrany.