Referendum o nezávislosti: Madridu chybí politická vůle, pronásleduje nás, tvrdí katalánský ministr

Události, komentáře: Rozhovor s katalánským ministrem Romevou (zdroj: ČT24)

„Všichni ministři kabinetu, více než 750 starostů jsou nyní perzekvováni, také mluvčí katalánského parlamentu a tři členové vedení. To je opravdu neuvěřitelné, že v roce 2017 v Evropské unii můžete být pronásledováni za něco takového, co je naprosto normální a není to nelegální,“ řekl v Událostech, komentářích katalánský ministr zahraničí Raül Romeva. Reagoval tak na informaci listu El Mundo, podle kterého by premiér Katalánska mohl jít do vězení, pokud se uskuteční referendum.

Španělský trestní zákoník podle Romevy nezakazuje a nepovažuje za zločin organizaci referenda. Ve skutečnosti podle něj nejde o katalánskou nezávislost, ale o „demokratické principy, standardy, které chceme mít nejenom v Katalánsku, ale v Evropské unii,“ dodal ministr.

„Katalánsko chce, aby lidé rozhodli. My jsme již desetiletí žádali o místo uvnitř španělského státu, kde by se lidé cítili spokojeni, to nebylo možné. Na konci jsme byli konfrontováni s dramatickou realitou v roce 2010, kdy jsme museli čelit faktu, že ve Španělsku neexistuje oddělení moci, od té doby jsme demokratickým mírumilovným hnutím, které chce politické diskuse, ale zde jsme také selhali,“ tvrdí Romeva.

  • Volání po nezávislosti sílí mezi 7,5 milionu Katalánců od roku 2010, kdy Ústavní soud upravil podmínky autonomie Katalánska, kromě jiného odstranil uznání katalánského „národa“. V roce 2012 navíc Madrid zamítl přiznat Katalánsku více autonomie ve výběru a správě daní.

„Nakonec jsme se tedy rozhodli, že jediné řešení, které máme, je demokratické, nechme lidi volit. Pokud většina řekne ne, Katalánsko by nemělo být nezávislým státem, to je samozřejmě možnost, pak půjdeme znovu do regionálních voleb a všechno od té chvíle se změní. My jsme připraveni tuto situaci akceptovat. Na druhou stranu, pokud většina řekne: ,Katalánsko by mělo být nezávislým státem‘ – jsme na to připraveni ekonomicky, politicky, institucionálně,“ uvedl ministr.

Madridu podle Romevy chybí politická vůle k politické diskuzi. Místo ní používá policii, perzekuci či soudy, tvrdí ministr. Odpovědí španělské vlády na katalánské snahy o referendum jsou neustálé hrozby vězením, kterým čelí členové katalánské vlády.

„Na ulici v Katalánsku máte více než dva miliony lidí, kteří říkají: pojďme se o tom bavit. Pojďme debatovat, pojďme politicky debatovat, to je ten spor. Na jedné straně máte mírumilovnou politickou žádost a na druhé straně hrozby,“ dodal ministr.

Celý rozhovor na videu