Rakety a propaganda z KLDR neznají hranic: Schytal to Bílý dům a Kapitol

Pchjongjang - Zkázu sídla amerického prezidenta a Kongresu ve Washingtonu zobrazuje nové propagandistické video, které v pondělí umístila na internet Severní Korea. „Dostřel našich strategických raket nezná hranic,“ komentuje výbuch Kapitolu hlas v klipu, který přichází v době zvýšeného napětí na Korejském poloostrově. Nad Jižní Korejí během vojenského cvičení přelétávají americké bombardéry B-52, které prý mají na palubě jaderné zbraně.

Nové čtyřminutové video nahrál na server YouTube uživatel Uriminzokkiri.com, což jsou oficiální internetové stránky KLDR, které šíří zprávy a propagandu severokorejských státních médií. Záběry na americké stíhačky, bombardéry a letadlové lodě v klipu ukazují USA jako zastrašující jadernou velmoc, která si chce podrobit Pchjongjang. „Vteřinu za vteřinou doutná zápalná šňůra jaderné války,“ varuje ženský hlas. Následuje přehlídka severokorejských vojáků a zbraní, včetně mohutných raket. Poté se v hledáčku odstřelovače objeví Bílý dům a explodující kupole Kapitolu. „Dostřel našich strategických raket nezná hranic,“ konstatuje hlas komentátorky.

V podobném klipu z počátku února snil mladý o letu na palubě severokorejské vesmírné lodi, o sjednocené Koreji a o New Yorku v plamenech. O dva týdny později na jiné fiktivní videonahrávce sežehl jaderný výbuch americké vojáky a prezidenta Baracka Obamu.

Severokorejská vláda, rozhořčená novými sankcemi, kterými ji Rada bezpečnosti OSN potrestala za únorovou jadernou zkoušku, nedávno pohrozila Spojeným státům preventivním jaderným úderem. Experti jsou ale přesvědčeni, že jí potrvá ještě roky, než bude schopna vyvinout raketu s jadernou hlavicí, která by mohla zasáhnout americkou pevninu. Americký ministr obrany Chuck Hagel nicméně už v pátek řekl, že Washington má v plánu posílit protiraketovou obranu USA na západním pobřeží.

Nad Jižní Korejí přelétávají B-52 - prý s jadernou municí

Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že nad územím Jižní Koreje přelétají bombardéry B-52. Zároveň uvedlo, že USA jsou připraveny Jižní Koreu bránit. Soul předpokládá, že bombardéry jsou vyzbrojeny jadernými střelami.

Vojenský analytik Martin Koller v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že bombardéry B-52 mohou nést 31 tun munice včetně jaderné, nicméně nepředpokládá, že by USA jaderné zbraně použily. Neodhodlaly se k tomu ani během války v Koreji: kromě zamoření celé oblasti by to vyvolalo i negativní reakci Číny. B-52 přeletěl nad územím Jižní Koreje již podruhé, poprvé se tak stalo 8. března. Cílem akce je zjevně zastrašit Pchjongjang. Američané mají na Korejském poloostrově na 28 tisíc vojáků, bombardéry startují ze základny Guam, lety jsou součástí americko-jihokorejského cvičení Foal Eagle.

Komentář vojenského analytika Martina Kollera (zdroj: ČT24)

Díky Kimově manželce se v KLDR nosí puntíky

Mezi nejžádanější spotřební zboží v Severní Koreji patřily loni puntíkované šaty a ruční mlátičky – alespoň podle seznamu, který každoročně sestavují jihokorejští analytici. Obliba puntíků je zásluhou manželky severokorejského diktátora Kim Čong-una. Ri Sol-ču se v puntíkovaném saku nebo kostýmu objevila při několika příležitostech ve státní televizi.

Kim Čong-un s manželkou Ri Sol-ču
Zdroj: EPA/KCNA/ISIFA

„Mladé Severokorejky se velmi zajímají o módní styl první dámy a snaží se následovat jejího příkladu,“ poznamenal analytik Tong Jong-sung z výzkumného střediska v Soulu. Tong sestavuje od roku 2010 seznam deseti nejžádanějších spotřebitelských produktů v KLDR. Čerpá přitom z rozhovorů se severokorejskými uprchlíky, případně s čínskými obchodníky, kteří působí na hranici Číny a Severní Koreje.

Naopak enormní zájem o ruční mlátičky obilí má prozaičtější vysvětlení. Podle analytika vypovídá o častých výpadcích dodávek elektrické energie v Severní Koreji.

Text na plakátech (zleva): "Vzhůru k úplnému vítězství pod vedením velké strany!", "Nikoliv slovy, ale zbraněmi!" a "Výše, rychleji!" Rudý transparent hlásá: "Posilme a rozšiřme naši stranu jako stranu Kim Ir-sena a Kim Čong-ila!"
Zdroj: ČTK/AP/Jon Chol Jin