Prvomájové oslavy se v Německu změnily v noční střety s policií

Hamburk/Berlín - Německo prožilo bouřlivou noc. Zejména v Hamburku museli policisté proti radikálům použít vodní děla. Demonstranti jim odpověděli kamením a lahvemi. O něco klidnější protesty zažil Berlín. Naopak vlnu násilností znamenal 1. máj v některých latinskoamerických zemích.

Německá policie se připravila na tradiční prvomájové protesty. Avšak noc na pátek byla ve srovnání s minulými lety poměrně klidná. V Hamburku policie vodními děly oddělila a rozehnala skupiny levicových a pravicových demonstrantů. Protesty se ale omezily především na provokace policistů. V ulicích se také objevilo několik barikád a radikálové házeli na policii lahve a kamení.

Podobně probíhala noc i v německé metropoli. V berlínských ulicích hlídkovalo téměř pět tisíc policistů. Několik demonstrantů bylo zraněno a lehká zranění utrpěl i jeden policista, kterého protestující zasáhli kameny. Loňské prvomájové protesty v Německu byly daleko násilnější. Jen v Berlíně policie pozatýkala přes 100 levicových radikálů a na čtyři desítky policistů byly zraněny.

V tvrdé střety s policií se naopak proměnily prvomájové oslavy v Chile. Policie v Santiagu rozháněla demonstranty slzným plynem a vodními děly. Při výtržnostech bylo vyrabováno několik obchodů a desítky lidí skončily ve vězení. Podobné protesty zažila i kolumbijská metropole, kde výtržníci rovněž ničili obchody a banky. První máj se ale nesl především v duchu protiamerických protestů.