První Brit si prohlíží Zemi z oběžné dráhy

Do vesmíru zamířil první britský astronaut. Timothy Peake se po šestileté přípravě a více než šesti tisících zkušebních hodin připojil k posádce kosmické lodi Sojuz TMA-19M. Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) bude zastupovat Evropskou vesmírnou agenturu (ESA).

Sojuz míří k ISS
Zdroj: Shamil Zhumatov/Reuters

Kosmickou loď s tříčlennou mezinárodní posádkou dopravila na oběžnou dráhu nosná raketa Sojuz-FG, která odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur. Po necelých sedmi hodinách se loď spojila s ISS. Manévr se ale uskutečnil se zpožděním a byl řízen ručně. Podle televizních záběrů se loď k přistávacímu uzlu několikrát přiblížila, ale spojení se neuskutečnilo. Kosmonauti proto museli vypnout režim automatického přiblížení.

Podle sdělení ruské kosmické agentury Roskosmos selhalo zařízení zajišťující automatické spojení s ISS. Ruční manévr řídil velitel lodi Jurij Malenčenko a proběhl bez problémů, potvrdil Roskosmos.

Vedle Brita dopravil Sojuz na oběžnou dráhu také amerického astronauta Timothy Kopra a Rusa Malenčenko. Na vesmírné stanici je očekávají Rusové Michail Kornijenko a Sergej Volkov a Američan Scott Kelly.

Pobyt nové posádky na oběžné dráze je naplánován na 143 dnů do začátku června 2016.

Z Bajkonuru odstartovala raketa Sojuz s prvním britským astronautem (zdroj: ČT24)

Peake je první oficiální profesionální astronaut z Velké Británie. Ti předchozí měli  dvojí občanství – britské a americké – a byli označeni jako astronauti NASA, a tudíž USA (Michael Colin Foale, Piers John Sellers, Nicholas James McDonald Patrick). V jednom případě pak šlo o netradiční turistku Helen Patricii Sharmanovou, která v květnu 1991 letěla na orbitální komplex Mir v ruské lodi Sojuz TM-12 s ruskými kosmonauty Arcebarským a Krikaljevem. Ta svůj kosmický let vyhrála ve veřejné soutěži Juno a byla první neprofesionální civilní kosmonautkou. Označení „kosmický turista“ se tehdy ještě neužívalo.

Tim Peake, Jurij Malenčenko a Tim Kopra
Zdroj: Reuters/Dmitry Lovetsky

Peakovi se dostává velké podpory na sociálních sítích, hodně štěstí mu popřáli mimo jiné Elton John nebo Dido.

Čtyřiapadesátiletý Malenčenko míří do vesmíru už pošesté. Spolu s Koprou a Peakem má být na oběžné dráze do 5. června příštího roku. Pokud svou misi zdárně dokončí, zařadí se Malenčenko s 815 dny na oběžné dráze na druhé místo v pořadí kosmických veteránů. Prvním je Rus Gennadij Padalka, který ve vesmíru strávil 878 dnů.