Proti horku a smogu. Italský Milán vysází miliony stromů, na střechách rostou zahrady

Milán bojuje proti vedru zelení, vysází miliony nových stromů (zdroj: ČT24)

Italský Milán bude zelenější. Do roku 2030 město plánuje vysázet tři miliony nových stromů. Podle expertů takový krok zlepší nesnesitelná letní vedra. Už nyní si změny pochvalují obyvatelé zeleného Vertikálního lesa.

Už čtyři roky zlepšují ovzduší v centru Milána věžáky, jejichž balkony přetékají zelení. „Téma zalesňování je jednou z největších možností, které dnes máme, jeden z nejúčinnějších způsobů, jak bojovat proti klimatickým změnám. Je to jako vyzvat nepřítele k boji v jeho vlastním ringu,“ říká architekt milánských staveb Vertikální les Stefano Boeri.

Budovy stíní na osm set stromů, čtyři a půl tisíce keřů a 16 tisíc dalších rostlin. Zahnízdilo tu na dvacet druhů ptáků. Samotní nájemníci cítí rozdíl hlavně v létě. „Vzduch je mnohem svěžejší, méně nepříjemný, přestože jsou zdi budovy tmavé. Zdálo by se, že budou přitahovat slunce a žár, ale pravda je, že klimatizaci vůbec nezapínám,“ uvedla obyvatelka Vertikálního lesa Simona Pizziová.

Zeleň v Miláně
Zdroj: ČT24

V současné době tvoří zeleň jen sedm procent plochy města. V Amsterdamu a Frankfurtu je to třikrát tolik. Lombardská metropole je chce dohnat, a tak plánuje, že v příštích dvanácti letech vysází tři miliony stromů. „Nepochybně jsou to plíce města a nutně je potřebujeme,“ míní obyvatel Milána Francesco Maria Paolo Vitale.

Urbanisté předpokládají, že nové stromy budou pohlcovat až 80 procent místního CO2 a prachových částic. Osázet chtějí vyřazený železniční koridor, školní dvorky a hřiště. Staví se také nemocnice se zahradami na střechách.

„Bude tam prostor na terapii s pomocí zvířat, jógu, čtenářské koutky, malé divadlo, hřiště pro děti, rehabilitační pěšiny ke zlepšení stavu po ortopedických operacích,“ prohlásil ředitel nadace pro stavbu polikliniky Marco Giachetti.

Zeleň v Miláně
Zdroj: ČT24

Podle expertů může teplota ve vnitřním Miláně díky nové zeleni klesnout až o dva stupně. Končící summit OSN o změnách klimatu v Polsku dává podobné iniciativy za příklad lokálních změn, jejichž pozitivní dopad sahá daleko za hranice města.