Protesty v Mali mají tři oběti. Demonstranti odsoudili zadržení moderátora

Nejméně tři lidé zemřeli během středečních protestů v Mali. Policie po nich střílela a nasadila i slzný plyn. Desítkám demonstrantů se nelíbí zadržení rozhlasového moderátora, který byl zatčen nedlouho před vysíláním pořadu o malijské armádě. Jde o první velké protesty od vojenského převratu před čtyřmi lety.

Desítky lidí se shromáždily před budovou soudu, kde se právě odehrávalo slyšení s rozhlasovým moderátorem Rasem Bathem. „Někteří lidé vyrazili dveře. Policie je vytlačila zpátky a použila slzný plyn. Když už nemohli déle kontrolovat dav, začali střílet,“ prohlásil přítel zatčeného moderátora Yelimadi Konate.

Nejméně tři lidé zemřeli a další jsou zranění. Podle místního lékaře byli někteří protestující zasaženi střelbou. „Kulka mu prostřelila stehno a vyšla ven. Ránu jsme zašili, abychom zastavili krvácení. Kontroloval jsem, jestli ho nezasáhly ještě další střely, ale další jsem nenašel, musela být jen jedna,“ konstatoval doktor Makan Diakite.

Vzbouření vojáci svrhli vládu v Mali 22. března 2012, údajně kvůli špatně organizovanému postupu proti separatistickým povstalcům útočícím na severu země.

V zemi pak v roce 2013 intervenovaly francouzské jednotky. Útoky islamistických ozbrojenců přesto pokračují, a to v Mali i v přilehlém regionu. Loni v listopadu zabili radikálové dvě desítky lidí v maliském hotelu.

Nejnebezpečnější místo pro takzvané „modré přilby“

Začátkem srpna přišel při útoku na severu Mali o život jeden příslušník mírových sil Organizace spojených národů a další čtyři byli zraněni. Země se stala počtem obětí nejvíce nebezpečným místem pro mírové mise. Od července 2013, kdy MINUSMA začala v zemi působit, zde přišlo o život více než 100 příslušníků mírových sil.

V červnu Rada bezpečnosti OSN odhlasovala, že zvýší počet členů kontingentu o 2500 osob na více než 15 tisíc. Česká armáda má v misi pod patronací Evropské unie asi 40 vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě na jihu země. Na starosti mají také doprovod velitele a štábu mise. Další čeští vojáci pak cvičí maliské kolegy.