Při útoku v Saná zemřelo přes 50 lidí, včetně německých lékařů

Saná - Sebevražedný útok na objekt jemenského ministerstva obrany nepřežilo 52 lidí. Oznámila to jemenská vláda, která původně hovořila o asi dvou desítkách mrtvých. Mezi oběťmi je podle agentury Reuters také příbuzný prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hadího a zdravotníci z vojenské nemocnice včetně německých lékařů. K činu se zatím nikdo nepřihlásil, akce ale podle agentury AP nese charakteristické znaky operací al-Káidy.

Podle první bilance útoku, kterou sdělilo ministerstvo telefonicky médiím, bylo zabito 25 lidí a desítky dalších zraněny. Mezi mrtvými je podle agentury AFP také pět pacientů, včetně jednoho soudce.

Státní televize uvedla, že útočníci využili stavebních prací u hlavní brány komplexu k provedení atentátu. Přinesla také záběry mrtvých těl roztrhaných střelami nebo ohořelých, vyrovnaných před nemocnicí - třípatrovou budovou, jejíž vchod je silně poškozen. Ukázala také zničené nemocniční pokoje s kalužemi krve na podlaze i ohořelé vraky aut.

V krátkém prohlášení, které citovala televize, ministerstvo uvedlo, že „většina“ útočníků byla zabita, jejich počet ale neupřesnilo. Jemenští činitelé později podle agentury AP upřesnili, že zabito bylo 12 atentátníků, kteří zaútočili na ministerský komplex vyzbrojeni puškami a ručními granáty. Na sobě prý měli uniformy jemenské armády.

Sebevražedný atentátník nejprve najel s autem naloženým trhavinami do hlavní brány ministerského komplexu v centru Saná, po explozi následovala střelba. Po výbuchu zaútočila na areál skupina ozbrojenců, kteří údajně nakrátko obsadili vojenskou nemocnici a další dvě budovy v komplexu ministerstva obrany.

Útok na ministerstvo obrany v Jemenu (zdroj: ČT24)

Výbuch těžce poškodil budovu nemocnice uvnitř komplexu a vyrazil okna a dveře v domech a kancelářích v bezprostřední blízkosti. Exploze a následná střelba také podle očitých svědků zničily obrněný vůz patřící armádě a tři soukromá auta proměnily v ohořelé vraky.

Útok se odehrál na pozadí zablokovaného národního dialogu, jehož cílem je vyvést zemi z obtížného přechodného období a dát jí stálé instituce. V Jemenu, zejména pak na jihozápadě a jihu, ale zůstává aktivní místní teroristická síť al-Káida. Právě jejím bojovníkům se podle AFP přisuzuje řada útoků proti armádním cílům.

Kromě toho bojuje prozatímní vláda v Saná i se šíitskými povstalci z kmene Hútíů na severu země i s těžkými hospodářskými problémy, zděděnými po mnohaleté vládě exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Ten odstoupil v únoru 2012 po téměř rok trvajícím povstání proti svému autokratickému režimu.