Londýn – Čím dál bohatší byla v podání malířů během uplynulého tisíciletí biblická Poslední večeře Ježíše Krista. Úměrně k tomu se také zvětšovaly talíře, které měli stolovníci před sebou. K tomuto závěru dospěla trojice amerických odborníků, kteří analyzovali 52 slavných Posledních večeří namalovaných od roku 1000.
Při Kristově Poslední večeři se jedlo čím dál víc
Podle autorů studie tento vývoj odráží pokrok zemědělství posledních deseti staletí, zvýšení výroby a dostupnosti potravin. „Protože umění napodobuje život, odrážejí se tyto změny i v obrazech představujících nejslavnější večeři v dějinách,“ uvedl jeden z autorů studie Wansink v britském časopisu The International Journal of Obesity.
Dva profesoři a jeden presbyteriánský duchovní došli s pomocí počítače k závěru, že v poměru k hlavám stolovníků se talíře zvětšily během tisíciletí o 65,6 procenta, porce na talířích o 69,2 procenta a kousky chleba o 23,1 procenta. Pokud šlo rozeznat, co malíři Kristovi a apoštolům servírovali, byla to v 18 procentech případů ryba, ve 14 procentech jehněčí a v sedmi procentech vepřové.