Prezidentské volby v Polsku - Jaroslaw Kaczyński kandiduje

Varšava – V polských volbách se bude o prezidentské křeslo ucházet Jaroslaw Kaczyński, bratr tragicky zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského. Opoziční strana Právo a spravedlnost dnes svého předsedu oficiálně nominovala jako kandidáta. Jaroslaw Kaczyński se tak utká s největším favoritem na prezidenta, kandidátem vládní strany Bronislawem Komorowskim, který se jako předseda Sejmu po smrti Lecha Kaczyńského dočasně ujal i prezidentského úřadu.

„Tragicky přetržený život prezidenta, smrt patriotické elity Polska pro nás znamená jedno: musíme dokončit jejich misi,“ uvedl v prohlášení strany Jaroslaw Kaczyński. Kromě prezidenta u Smolensku přišly o život desítky osobností polského veřejného života. „Jsme jim to dlužni, jsme to dlužni naší vlasti,“ dodal Kaczyński.

Komorowski po smrti polského prezidenta vyhlásil prezidentské volby na 20. června. Sám Komorowski je největším favoritem voleb, poslední průzkumy mu přisuzují 55 procent hlasů. Jaroslaw Kaczyński by podle průzkumů mohl dosáhnout 32 procent hlasů.

Zpravodaj ČT v Polsku Miroslav Karas poznamenal, že výběr Jaroslawa Kaczyńského se více méně očekával. Řada jeho stranických kolegů ho totiž žádala, aby nahradil zemřelého bratra. Strana Právo a spravedlnost po smolenské tragédii získala větší podporu voličů, otázkou ale je, jaká bude situace za dva měsíce, kdy budou Poláci prezidenta volit, dodal Karas. Svoji podporu Jaroslawu Kaczyńskému už vyjádřil odborový svaz Solidarita.

Dnes se měli kandidáti do voleb přihlásit do 16:15. Prezidentské volby proběhnou 20. června, druhé kolo by se pak mohlo konat 15. července.

Kandidáti v prezidentských volbách se budou muset kvůli mimořádnému termínu obejít bez mohutné mediální kampaně, neboť atraktivní prostory a časy jsou už dávno prodané. „Nejzajímavější místa pro outdoorovou reklamu jsme prodali už v únoru,“ řekl Pulsu Biznesu Daniel Lenarczyk z reklamní agentury Zenith Media.

Jaroslaw Kaczyński

* 18. 6. 1949

  • v roce 1989 se účastnil jednání mezi komunistickou mocí a opozicí u kulatého stolu
  • v červnu 1989 zvolen senátorem
  • v roce 2001 založil s bratrem Lechem stranu Právo a spravedlnost
  • od roku 2003 je předsedou PiS
  • od července 2006 do listopadu 2007 byl polským premiérem
  • narodil se 18. června 1949 ve Varšavě, kde později vystudoval práva
  • je svobodný, žije se svou těžce nemocnou matkou Jadwigou

Polští prezidentští kandidáti

O úřad polského prezidenta se bude ucházet 23 kandidátů, na jejichž podporu musí volební štáby do půlnoci 6. května sebrat 100 tisíc hlasů. Řadě z nich se tento požadavek ale splnit nepodaří. Hlavními rivaly budou Komorowski a Kaczyński.

- Ryszard Chmielewski
- Zdzislaw Jankowski
- Gabriel Janowski
- Marek Jurek
- Jaroslaw Kaczyński
- Bronislaw Komorowski
- Janusz Korwin-Mikke
- Dariusz Kosiur
- Bartlomiej Kurzeja
- Andrzej Lepper
- Krzysztof Mazurski
- Kornel Morawiecki
- Grzegorz Napieralski
- Andrzej Olechowski
- Waldemar Pawlak
- Zdzislaw Podkański
- Krzysztof Sadurski
- Romans Sklepowicz
- Pawel Soroka
- Bogdan Szpryngiel
- Ludwik Wasiak
- Józef Wójcik
- Boguslaw Zientek