Přeshraniční pastva se bulharské kravce vymstila. Úřady ji chtějí utratit kvůli narušení hranic EU

Horizont ČT24: Potíže bulharské krávy (zdroj: ČT24)

Toulavé bulharské krávě hrozí, že padne na oltář bezpečnosti potravin. Při pastvě se dostala přes hranici do Srbska, tedy mimo území Evropské unie. Když ji odtamtud vrátili jejímu majiteli, bulharské úřady nařídily její utracení. Ze Srbska se totiž skot do Evropské unie dovážet nesmí.

Kráva Penka je půl roku březí. Před třemi týdny utekla z pastvy na západě Bulharska do zahraničí. „Prošla celnicí a kolem závory na přechodu Oltomanci a nezastavili ji ani policisté ani celníci. Proběhla i srbskou částí přechodu, takže vešla do Srbska,“ popisuje putování své kravky Ivan Haralampiev.

Penku našel srbský farmář. Zjistil, čí je, a obratem ji vrátil majiteli. To ale může nakonec stát krávu život. Přestože ji ještě v Srbsku prohlédl veterinář a nenašel jediný problém, bulharské úřady nařídily její utracení. Důvodem je, že opustila území Evropské unie.

Penka se svým majitelem
Zdroj: ČT24

Po farmářově vystoupení v televizi se zvedla vlna solidarity. Litera zákona EU, které Bulharsko právě předsedá, je ale přísná a platí v celé Unii. „Žádný kopytník, tedy ani kráva, nemůže být dovezen nebo vstoupit na území členského státu ze Srbska. V uvedené oblasti se vyskytuje nebo v nedávné minulosti vyskytovala řada nebezpečných nákaz. Lze jmenovat nodulární dermatitidu skotu nebo známější slintavku a kulhavku,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Penka si zatím užívá pastviny
Zdroj: ČT24

Pravidla se mohou zdát krutá, ale je pro ně velmi dobrý důvod. Ekonomické dopady případného zavlečení nemocí mohou být obrovské.

Epidemie slintavky a kulhavky připravila v roce 2001 Británii o osm miliard liber. Tamní venkov zahalil dým z hranic, na kterých shořelo přes šest milionů utracených krav, ovcí a prasat. Podobně důsledně se chrání i státy mimo Evropskou unii. Nový Zéland začíná vybíjet 150 tisíc kusů dobytka kvůli nově zavlečené bakteriální infekci.

Bulharské krávě ale mezitím svitla naděje. Úřady její utracení o týden odložily a případ znovu zkoumají.