Přelepená ústa, nadávky na Trumpa a bělochy. V USA vyšetřují živě vysílané bití mladíka

Události ČT: USA řeší týrání postiženého chlapce vysílané živě na sociální síti (zdroj: ČT24)

Americká policie vyšetřuje případ živě vysílaného videa na Facebooku, které zachycuje násilí páchané na mladíkovi s psychickými problémy. Policie už zadržela čtyři osoby. Obviněny byly z únosu a z rasově motivovaného útoku, protože oběť byla běloch a útočníci na videu černoši.

Na znepokojujícím třicetiminutovém videu byl vidět spoutaný osmnáctiletý muž, který se krčil v koutě místnosti. Útočníci ho kopali a mlátili. V jednom momentu také použili nůž, s tím, že mu částečně oholí hlavu. Zazněly také nadávky nově zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a bělochům.

Oběť trýznění policisté našli v úterý večer v ulicích Chicaga, kde se chlapec dezorientovaně pohyboval. „Jasně viděli, že dotyčný byl ve stresu. A tak se s tím rozhodli něco dělat,“ uvedl policista Steven Sesso. Mladík byl prý tak traumatizovaný, že trvalo téměř celou noc, než ho uklidnili, aby mohl mluvit.

Čtyři lidé, dva muži a dvě ženy ve věku osmnácti let, už byli kvůli videu zadrženi. Minimálně jednoho z nich oběť znala ze školy. Ačkoli se ke skupině mohla oběť nejprve přidat dobrovolně, policie je obvinila z únosu. Vedle toho padlo obvinění kvůli rasově motivovanému činu. Bitý mladík je běloch, zatímco pachatelé na videu jsou černoši.

„Půjde o to rozhodnout, jestli je to opravdu vážné, nebo jen hloupé a zlé chvástání,“ přiblížil vyšetřovatel Kevin Duffin.

Facebook odmítá oslavování násilí

„Nutí vás to přemýšlet nad tím, co lidi vede k takovému jednání,“ řekl vedoucí policejního oddělení v Chicagu Eddie Johnson. Nemyslí si ale, že by šlo o politicky motivovaný čin. „Záběry na videu ukazují drzost pachatelů, kteří napadli oběť a pak to vysílali, aby to viděl celý svět,“ prohlásil.

Facebook mezitím potvrdil, že stáhnul video z účtu podezřelého. „Nechceme, aby lidé oslavovali nebo velebili zločiny na Facebooku,“ uvedla firma podle CNN.

Rodiče oběti nahlásili zmizení syna v pondělí s tím, že o něm neslyšeli od neděle, kdy ho vysadili u rychlého občerstvení v chicagském předměstí Streamwood. Místní policie uvedla, že pak rodiče začali dostávat textové zprávy od někoho, kdo tvrdil, že jejich syna drží v zajetí.

Přímé napojení na vítězství Donalda Trumpa ve volbách kriminalisté odmítají. Nebyl by to ale první rasově motivovaný útok spojený s jeho osobou. Krátce po listopadovém hlasování řešila policie napříč Spojenými státy řadu rasistických incidentů, tehdy byli ale terčem Afroameričani a Hispánci.