Předsedové vlád chtějí od vedení EU vysvětlení nerovností v přidělování vakcín

Události: Inspirace Rakouskem v boji proti covidu (zdroj: ČT24)

Evropská unie se musí zabývat nerovnostmi v přidělování vakcín proti covidu-19, kritériem musí být počet obyvatel jednotlivých států, jak se členové bloku původně dohodli. Po jednání ve Vídni to v úterý zdůraznili šéfové vlád Česka, Rakouska, Slovinska a Bulharska. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel přislíbili na úterý večer videokonferenční jednání, řekl český premiér Andrej Babiš.

Úterní diskuse ve Vídni se kromě Babiše a rakouského kancléře Sebastiana Kurze osobně zúčastnili také premiéři Slovinska Janez Janša a Bulharska Bojko Borisov, na dálku se připojili také předsedové chorvatské a lotyšské vlády Andrej Plenkovič a Krišjánis Kariňš.

Předsedové vlád šesti zemí EU o víkendu v dopise uvedli, že by Evropská unie měla co nejdříve uspořádat summit o přidělování vakcín, tak aby všechny členské státy byly schopné dosáhnout ve druhém čtvrtletí svých očkovacích cílů. Evropská komise v reakci obhajovala původně dohodnutý systém přerozdělování a uvedla, že jakýkoli nepoměr v dodávkách vakcín vznikl z vlastního rozhodnutí jednotlivých členských států.

„My jsme v prosinci opakovaně na Evropské radě mluvili o solidaritě. To bylo to hlavní slovo. Solidarita znamenala distribuci vakcín pro jednotlivé členské státy podle počtu obyvatel,“ řekl Babiš. Cílem EU a jednotlivých zemí podle něj bylo do konce června proočkovat zhruba 70 procent obyvatelstva.

„V této chvíli to tak bohužel nevypadá, protože ten princip rozdělování je jiný,“ doplnil český premiér.

Kurz: Rozdíly v EU musí být co nejmenší

Rakouský kancléř Kurz konstatoval, že nejde o to někoho obviňovat, ale je nutné vyřešit existující problém. Rakousko na tom v tomto ohledu podle něj není špatně, nachází se zhruba uprostřed v rámci Evropské unie. Důležité ale podle něj je, aby rozdíly v bloku byly co nejmenší. Podle Kurze za současné situace budou mít některé členské státy na začátku nebo v polovině května proočkovanou většinu populace, zatímco u jiných to bude trvat o šest až deset týdnů déle. To může vést k napětí uvnitř Evropské unie, varoval Kurz.

Tisková konference k dodávkám vakcín proti covidu-19 v Evropské unii (zdroj: ČT24)

Janša uvedl, že evropské společné vyjednávání o vakcínách a jejich společný nákup byly správným rozhodnutím. „Ale zásady je nutné také dodržovat,“ uvedl. „Potřebujeme opravný mechanismus, který rozdělení vakcín přivede na počáteční situaci, k rozhodnutí, které padlo na zasedání Evropské rady, a sice že vakcíny budou rozděleny podle počtu obyvatel,“ uvedl.

Von der Leyenová a Michel podle Borisova odvedli enormní práci. „Někde dole v řetězci hierarchie existuje nespravedlnost, co se týká rozdělení vakcín. Tato nespravedlnost, toto nespravedlivé rozdělení vakcín by mělo být odstraněno,“ konstatoval bulharský premiér.

Babiš jednal i o testování žáků

Babiš na počátku návštěvy položil věnec k památníku obětem teroristického útoku z 2. listopadu loňského roku na náměstí Desider-Friedmann-Platz.

Poté se sešel s rakouským ministrem školství Heinzem Fassmannem. Tématem pracovního oběda byly zkušenosti s antigenním testováním žáků ve školách. V Rakousku se pod podmínkou pravidelného testování na covid-19 vrátila do škol část dětí.

Rakousko je úspěšné a tak rozvolňuje

Rakousko je nyní nejúspěšnější žák ve střední Evropě. Devítimilionová zemi podala už přes milion vakcín. Počty nových nákaz stoupají, ale pomaleji než u sousedů. Vláda přitom v únoru otevřela obchody, některé služby i školy. Žáci si ale dvakrát týdně musí udělat antigenní test. Pokud rodiče nesouhlasí, děti se dál učí z domova. „Test z nosu opravdu není nic složitého. Trochu to zašimrá a je to,“ řekl ředitel základní školy GTVS Bernhardtstal Horst-Edgar Pintarich.

V nejzápadnějším a nejméně postiženém rakouském regionu, Vorarlbersku, dokonce v pondělí otevřely i hospody a horské chaty. Byť za přísných podmínek: podniky musí zavírat v osm hodin večer, udržovat rozestupy mezi stoly a hosté se musí prokázat negativním testem na covid.