Před 70 lety noviny o činu Wintona mlčely, dnes je to jinak

Londýn - Zachráněné Wintonovy děti, které cestovaly historickým vlakem do Británie stejně jako při transportech před 70 lety, se už rozjely domů. Winton Train včera dorazil do cíle své cesty na londýnské nádraží Liverpool Street, kde na něj osobně čekal sir Nicolas Winton. Celá akce, kterou připravily České dráhy ve spolupráci s Českou televizí, už několik dní plní britské noviny.

Sedmdesát let po činu sira Nicholase Wintona se historie znovu zopakovala. Do Londýna, přesně jako v roce 1939, dorazily děti, které tento muž zachránil. „Je skvělé vás všechny vidět,“ řekl sir Winton pamětníkům, kteří absolvovali cestu z Česka do Velké Británie. „A ať vám to netrvá zas tak dlouho, než se uvidíme příště,“ dodal. Po přivítání na londýnském nádraží příbuzní i se zachráněnými a Nicolasem Wintonem zamířili na recepci na českou ambasádu, to už ale bez kamer a stovek novinářů. 

I tak ale věnují britské noviny celé akci velký prostor. Nejčtenější seriozní list Daily Telegprah konstatuje, že v roce 1939 vlaky z tehdejšího protektorátu Čechy a Morava přijížděly v tichosti. Winton sám totiž na svůj čin nikdy neupozornil, neřekl o něm ani své manželce. Veřejnost se o záchraně dětí dozvěděla až na konci 80. let, když právě manželka našla na půdě jejich domu dokumenty. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Britské Timesy zase přinášejí velkou sérii fotografií pod titulkem: Jízda expresem svobody znovu – 70 let po útěku před nacisty. Deník Times si taky všímá, že Winton Train byl věnovaný i českému předsednictví Evropské unii, které skončilo v polovině roku. 

Bulvární Daily Mail má zase přes celou stránku fotografii pravnučky jedné ze zachráněných Wintonových dětí, která bude také účinkovat v jednom z chystaných pořadů České televize, který vzniká o jízdě Winton Train.