Povodně v Polsku mají první oběť, Dunaj na Slovensku stále stoupá

Varšava/Bratislava - Záplavy v Polsku si vyžádaly první oběť. V obci Ropczyce na jihovýchodě země zahynul muž v rozvodněné místní řece. Na Slovensku stoupaly vody Dunaje i Moravy, v bratislavské čtvrti Děvín zalila voda pobřežní ulici a parkoviště pod hradem. Pro západní Slovensko byl vyhlášen druhý stupeň povodňové výstrahy. V Rakousku se situace uklidňuje. Voda opadá a pokračují odklízecí práce.

V Polsku hasiči přes noc evakuovali několik rodin z vesnic na jihu země. Řada komunikací je neprůjezdných. Povodně si vyžádaly také jednu oběť. Tělo našli lidé v rozvodněné řece ve městě Ropczyce na jihovýchodě Polska.

„Taková situace tady ještě nebyla, naše vozidla stojí na zatopených silnicích, musíme přes město jezdit motorovými čluny,“ řekl dnes novinářům mluvčí hasičů Boguslaw Drozd.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)


V Podkarpatském vojvodství na jihovýchodě Polska voda zatopila asi 150 domů, strženy byly také dva mosty. Neprůjezdná je silnice k hraničnímu přechodu s Ukrajinou u města Korczowa. Lepší je situace v Dolním Slezsku a v Opolském vojvodství, kde se hladiny řek stabilizovaly.

Pohotovost vyhlásili vodohospodáři na toku Odry. Voda se dostala už i do uhelného dolu Silesia a uzavřeno je nadále nádraží ve městě Czechowice-Dziedzice, přes které jezdí mezinárodní rychlíky z Prahy a Vídně do Krakova. Meteorologové varují, že silné bouře s kroupami mohou zasáhnout jih a východ Polska znovu dnes v noci. Už ve čtvrtek zasáhlo město Mielec tornádo, které strhlo střechy ze sedmi domů.

Do Polska dorazí přívalová vlna z Česka

Voda, která se přihnala do Polska z české strany hranice odřízla od pomoci celé vesnice. Hasiči zachraňovali desítky lidí, kteří se před velkou vodou schovali na střechách. Celé vesnice jsou podmáčené a stovky domů zničené - jejich majitelé přišli o veškerý majetek. Automobily zůstaly pod hladinou - lidé jezdí na loďkách a snaží se zachránit, co se dá. První odhady škod jsou v desítkách milionů korun.

Dunaj na Slovensku pomalu opadává

Na Slovensku stoupal rozvodněný Dunaj v oblasti Děvína i v noci a jeho hladina překročila úroveň osmi metrů. Voda zalila část obce Děvín, větší škody však nezpůsobila. Řeka se rozlila i na petržalském břehu Bratislavy. Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil pro západní Slovensko povodňové varování druhého stupně, což znamená velké nebezpečí pro lidské aktivity.

Vysokou vodu zaznamenala řeka Morava na slovenské straně například v Kopčanech, které leží proti moravským Mikulčicím. Voda se z koryta ale nevylila.

Rakousko likviduje škody, velká voda i v Srbsku

Hladiny řek dál klesají v Rakousku. Mnohá místa na jeho severu i východě skončila pod vodou, která nyní pomalu opadává. Stovky hasičů a vojáků, kteří dosud většinou budovali protipovodňové zábrany, tak začaly pracovat na odklízení škod. Nezastavili se ani v noci. Odklízeli například naplavené bahno ze silnic, aby se na nich mohl obnovit provoz. Stejná situace je i v dalších částech Rakouska.

Voda zaplavila i ulice srbského hlavního města. V Bělehradě se dnes lidé brodili vodou. Situace by se mohla ještě zhoršit. Meteorologové totiž hlásí pro příští dny déšť.