Povodně na jihozápadě Kolumbie vyhnaly z domu tisíce lidí

Bogota - Jihozápadní Kolumbii zasáhly rozsáhlé povodně. Záchranáři museli evakuovat desítky lidí, když se rozvodněné řeky vylily z břehů a zaplavily přilehlé oblasti u města Pasto vzdáleného asi 250 kilometrů od metropole Bogoty. Voda zatopila celé ulice, domy a auta. V březnu si už povodně vyžádaly nejméně 15 lidských životů. Podle údajů Červeného kříže voda vyhnala z domovů 38 000 lidí.

Záchranáři v jihozápadní Kolumbii evakuovali desítky obyvatel, jejichž domy, poté co se řeka v Pastu vylila z břehů, zaplavila voda. „Hladina řeky je velmi vysoko, některé systémy selhaly. Takže teď pracujeme v oblasti, kde se řeka rozlila, abychom zjistili, zda je možné vodu nasměrovat zpět do koryta řeky,“ říká Dario Gomez z místní pohotovostní komise. Ulice Pasta se proměnily v řeku, voda zaplavila desítky vozidel.

Jenom v březnu si záplavy a sesuvy půdy v důsledku vytrvalých dešťů vyžádaly na různých místech v Kolumbii 15 životů. Bouře zničily přes 60 domů, nepřízeň počasí zasáhla nejméně 38 tisíc lidí.