Povinné očkování zdravotníků v Řecku spustilo nucené dovolené a stávky, nemocnicím hrozí kolaps

Řecké zdravotnictví v krizi (zdroj: ČT24)

Mnoha zdravotnickým zařízením v Řecku hrozí kolaps. Už šest tisíc pracovníků muselo na nucené volno. Nejsou totiž očkovaní – od středy je pro ně ale vakcína povinná. Vláda z požadavku neustoupí a nabírá náhradní zaměstnance a mediky. K očkování vyzývají své členy i odbory, právo odmítnout však zároveň hájí. V několika městech se mezitím protestuje.

Aby mohli chránit zdraví jiných, musí podle vlády chránit to své. Povinné očkování zdravotníků v Řecku ale spustilo stávky a demonstrace. „Ve většině nemocnic je proočkovanost poměrně vysoká. I když my jsme si už vakcínu nechali dát, naše neočkované kolegy podporujeme,“ konstatuje jedna ze zaměstnankyň zdravotnického zařízení v Aténách.

Protesty ve čtvrtek pokračovaly pětihodinovou stávkou v některých nemocnicích. Kdo ze zaměstnanců nemá aspoň jednu dávku, musí na neplacené volno. To je problém hlavně v menších městech. „Vláda zavádí opatření nikoliv ze zášti, nikoliv jako represivní krok k zahájení války, ale se snahou chránit společnost jako celek,“ hájí kroky mluvčí řecké vlády Yannis Oikonomou.

Kritici to ale mají za útok na ústavní práva. Vynucená dovolená se může týkat až deseti tisíc lidí. Část vakcínu odmítá, část se na poslední chvíli registrovala. Odbory žádají odklad, podle kabinetu byl ale krok avizován s předstihem. „Vakcíny jsou k dispozici už osm měsíců a dávají nám možnost, jakou jsme předtím postrádali,“ zdůraznil minulý týden tehdejší ministr zdravotnictví Vassilis Kikilias.

Ministerstvo zdravotnictví už shání náhradní personál s dočasnými smlouvami. Vakcíně se bez postihu vyhnou jen ti, kterým brání zdravotní důvody. „Nejsem proti očkování, ale mám pochyby a otázky, na které chci odpovědi,“ vysvětluje postoj jedna z účastnic protestu v Aténách.

Vláda na povinnosti trvá i kvůli rostoucímu tempu nákazy. Odbory už s jednou stížností neuspěly, další má soud projednat zhruba za měsíc.