Poslední ruští vojáci podle Moskvy opustili Kazachstán, opozice svolává protesty

Kazachstán opustily poslední ruské jednotky, které Moskva vyslala do středoasijské země v reakci na krvavé nepokoje ze začátku ledna. Podle agentury TASS to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ruské jednotky byly součástí mise Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), kterou o pomoc s potlačením protestů požádal kazachstánský režim. Po skončení nouzového stavu v zemi ohlásila opozice nové demonstrace.

Ruské ministerstvo obrany uvádí, že z metropole Nur-Sultanu a největšího kazachstánského města Almaty, které bylo ohniskem nepokojů, odstartovala čtyři vojenská transportní letadla s posledními ruskými vojáky. Dohromady podniklo ruské letectvo na sto letů, jimiž z Kazachstánu stáhlo svůj armádní kontingent více než dvou tisíc vojáků.

Podle velitele mise generála Andreje Serďukova ruští vojáci po dobu svého nasazení „nečelili jediné provokaci“.

Součástí mise ODKB byly také jednotky z Arménie, Běloruska, Tádžikistánu a Kyrgyzstánu. Podle agentury TASS opustila vojska těchto zemí Kazachstán již dříve.

Opozice svolává další protesty

O půlnoci skončil výjimečný stav v Nur-Sultanu, v Almaty a na dalších místech Kazachstánu. Hnutí tvrdého kritika režimu Muchtara Abljazova oznámilo, že ve středu uspořádá před budovami veřejné správy ve velkých městech nové demonstrace.

Podle zpravodaje agentury Reuters kazachstánské bezpečnostní složky v rámci „protiteroristické operace“ zablokovaly několik ulic v centru Almaty.

Nepokoje v Kazachstánu propukly 2. ledna jako nenásilné protesty proti zdražení pohonných hmot, později ale dav zaútočil na vládní budovy v několika městech. Režim nakonec masové demonstrace krvavě potlačil, když prezident Kasym-Žomart Tokajev povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji a požádal Rusko a další postsovětské státy o vojenskou pomoc. Podle oficiálních údajů zahynulo nejméně 225 lidí.