Poškození mozku, doživotní hluchota. USA hlásí další sonický útok na své diplomaty na Kubě

Útoky na americké diplomaty vedené zřejmě s pomocí akustického zařízení, které poškozuje sluch, pokračují. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraniční Heather Nauertové se stal další incident v srpnu. Původně USA tvrdily, že útoky začaly loni a skončily letos na jaře. Se započítáním nového případu je nyní postiženo 19 osob. Útoky způsobují poškození mozku, ztrátu rovnováhy a vedou k trvalé hluchotě.

USA z tohoto typu útoků viní Kubu, která to ale popřela a oznámila, že zprávy vyšetřuje. Mezi postiženými jsou zejména pracovníci amerického velvyslanectví a také jeden Kanaďan.

Poprvé se o záležitosti začalo hovořit v srpnu, když USA oznámily vyhoštění dvou kubánských diplomatů z Washingtonu se zdůvodněním, že Kuba neplní svou povinnost a nechrání americké diplomaty. Rozhodnutí padlo už v květnu, ale USA o něm informovaly s tříměsíčním zpožděním.

Jakým způsobem jsou útoky vedeny, není jasné. Americká média hovoří o akustickém zařízení, které vydává pro lidské ucho neslyšitelné zvukové vlny, které mohou způsobit hluchotu.

Americká ambasáda na Kubě
Zdroj: ČTK/AP/Ramon Espinosa

Profesor technických věd na Oxfordské univerzitě Robin Cleveland řekl, že „to, co se děje na Kubě, je zřejmě způsobeno ultrazvukem – frekvencemi vyššími než 20 kilohertzů“, s čímž souhlasí i Tim Leighton, který přednáší na Southamptonské univerzitě vědu o ultrazvuku a akustice pod vodní hladinou. Leighton se ale zároveň kloní k jednoduššímu vysvětlení. Podle něj je třeba nejdříve prověřit, zda personál nebyl vystaven jedu nebo nějakým drogám.

Následky mohou být velmi vážné

Symptomy poprvé oznámilo koncem loňského roku několik amerických diplomatů a jeden Kanaďan. V květnu USA za neschopnost Kuby poskytnout diplomatům ochranu vyhostily dva kubánské diplomaty. Letos v srpnu USA oznámily, že ošetření potřebovalo 16 postižených a že útoky už ustaly.

V pátek Nauertová řekla, že další incident se stal nedávno v srpnu. „Nemůžeme vyloučit, že budou i jiné případy, zdravotníci personál velvyslanectví vyšetřují,“ dodala. Podle svazu americké zahraniční služby se u postižených projevuje fyzické poškození mozku, permanentní ztráta sluchu a přídatné symptomy jako ztráta rovnováhy, úporné bolesti hlavy, otok mozku a narušení kognitivních funkcí.

USA obnovily po více než půlstoletí diplomatické styky s Kubou v roce 2015 z iniciativy tehdejšího prezidenta Baracka Obamy.