Podivín, který chtěl získat zpět svou ženu. Takový byl podle sousedů únosce letadla

Pilot egyptských aerolinek měl před sebou rutinní let z Alexandrie do Káhiry. Během letu k němu ale přišel jeden z cestujících a řekl mu, že pokud ihned neodkloní letadlo směrem na Kypr, odpálí pás s výbušninami. Stroj nakonec přistál v kyperské Larnace, všichni pasažéři i posádka vyvázli bez zranění a z domnělého teroristy se vyklubal zřejmě psychicky nemocný muž, který měl sice pas omotaný drátky, ale ve skutečnosti šlo pouze o atrapu bomby.

Na palubě letadla bylo podle egyptských zdrojů 55 pasažérů a několik členů posádky. Muž, který byl později identifikován jako devětapadesátiletý Sajf Addín Mustafa, většinu z nich propustil, ale sedm osob držel v letadle několik hodin, než se vzdal.

„Jeho kyperská žena po hádce mezi nimi vzala děti a odvezla je zpět domů na Kypr. Asi to udělal, aby je získal zpět,“ citoval egyptský list Al-Ahrám jednu z Mustafových sousedek, která ho zná z doby, kdy žil ve stejné dělnické čtvrti Káhiry. Muž podle ní dělal v domě, kde žil, problémy a jednou se vydával za někoho jiného a policie ho chtěla zatknout.

„Moc nemluvil,“ dodává další z Mustafových sousedů, podle nějž se únoscova rodina potýkala s psychickými problémy ve více případech.

Nad únosem egyptského letadla zůstávají otazníky (zdroj: ČT24)

 Už v úterý během odpoledne se začaly objevovat informace o tom, že únosce nebude zřejmě úplně psychicky v pořádku. „Zdá se, že jde o labilní osobu, která je v nevyrovnaném duševním stavu. Případ se řeší náležitým způsobem,“ sdělil Reuters zástupce kyperského ministerstva zahraničí.

Není to terorista, je to idiot. Teroristé jsou blázni, ale nejsou hloupí. Tenhle chlapík je.
úředník egyptského ministerstva zahraničí

Že muže vedly k činu zřejmě rodinné důvody, ve středu potvrdil i prokurátor, když prohlásil, že Egypťan při výslechu řekl: „Co má člověk dělat, když neviděl svou ženu a děti 24 let a egyptská vláda mu to nedovolí?“

Kyperský soud mu nařídil osmidenní vazbu a muž nyní čelí obvinění z únosu, nelegálního držení výbušnin a z hrozby použití násilí.

Památka na únosce?

V médiích se pak velmi záhy po únosu objevila fotografie ze sociálních sítích, na které je Mustafa s rozepnutou bundou a „výbušninou“ a stojí vedle smějícího se mladého muže. A právě tento úsměv vyvolal pozornost – neodpovídá případné nebezpečnosti situace.

Podle britského tisku je to šestadvacetiletý zdravotník Ben Innes z Aberdeenu. Byl jednou ze sedmi osob, které Mustafa držel na palubě do poslední chvíle. Britskému tisku mladý muž řekl, že se nechal vyfotografovat s únoscem, aby se „zblízka“ mohl podívat na sebevražedný výbušný pás. Fotografii pak okamžitě odeslal přátelům.

Řekl jsem si, že je-li jeho bomba skutečná, pak stejně nemám co ztratit.
Ben Innes

„Netuším, proč tu fotografii udělal, ale domnívám se, že se sám nabídl, protože nemá strach a ničemu se nevyhýbá,“ uvedl Innesův spolubydlící Chris Tundogan. „Nevím, proč jsem to udělal. Bylo to neopatrné, ale snažil jsem se uchovat si dobrou náladu ve chvíli nepřízně osudu. Vzal jsem si jednoho z členů posádky, aby mi tlumočil, a požádal jsem (únosce), zda bych se nemohl vyfotografovat. Kývl, že ano, tak jsem se vedle něj postavil a usmál se do kamery a letuška nás vyfotila,“ popsal Innes situaci.

Podle policie je ale takové chování riskantní. Innesovi příbuzní jeho přístup naopak ocenili a jeho přátele uvedli, že to přesně odpovídá jeho povaze. Ačkoli na sítích se o fotografii hovoří jako o „selfie“, Innesova matka Pauline řekla, že je zřejmé, že její syn spoušť nezmáčkl. „Je jasně vidět, že Ben nefotil,“ řekla.