Drama na Kypru skončilo, únosce egyptského airbusu se vzdal policii

Únosce egyptského letadla byl zatčen kyperskou policií poté, co na letišti v Larnace několik hodin zadržoval cestující. Jeden z nich dokonce skočil z okna kokpitu. Podle kyperského prezidenta nemá případ spojitost s terorismem. Mluví se o osobním motivu – na Kypru má žít únoscova bývalá manželka. Objevil se ovšem také požadavek na propuštění egyptských vězeňkyň.

On-line přenos

Egyptské letadlo na Kypru

  • 14:27

    Online přenos je u konce. Děkujeme za pozornost.

  • 14:18

    Všichni cestující i posádka jsou v pořádku na svobodě.

  • 14:17

    Egyptský premiér Šaríf Ismáíl řekl, že egyptské úřady muže vyslechnou, aby se vyjasnily motivy jeho činu. Panuje o nich mnoho nejasností stejně jako o identitě únosce.

Pás s výbušninami byl pouhá atrapa

Letadlo EgyptAir MS 181 mířilo z Alexandrie do Káhiry. V egyptské metropoli mělo přistát po sedmé hodině ranní. „Pilot sdělil, že mu jeden z pasažérů hrozil, že odpálí pás s výbušninami, a přinutil ho odklonit let do Larnaky,“ uvedlo egyptské ministerstvo pro civilní letectví. Později se ale zjistilo, že šlo o falešnou výhružku.

Může mít krabičku od mýdla, o které řekne, že je bomba. Pochopitelně prošla všemi čidly, aniž by vzbudila poplach, protože v ní není nic, na co by spektrometry reagovaly.
Martin Velek
letecký publicista

Podle egyptských vládních informací usiloval muž o to, dostat se do Istanbulu, ale když mu pilot řekl, že na to airbus nemá dost pohonných hmot, chtěl letět na Kypr.

Všichni cestující jsou na svobodě

Na palubě bylo podle EgyptAir celkem 56 pasažérů. Únosce nejprve nechal z letadla vystoupit ženy a děti a pak i většinu ostatních. Ke konci už lidé ze stroje prchali - jednomu členovi posádky se podařilo dostat ven oknem kokpitu. Podle zpravodaje ČT Jakuba Szántó byli mezi cestujícími i Američané a jeden Ir.

„Zdá se, že jde o labilní osobu, která je v nevyrovnaném duševním stavu. Případ se řeší náležitým způsobem,“ sdělil Reuters zástupce kyperského ministerstva zahraničí. Muž nakonec vyšel z letadla s rukama nad hlavou a vzdal se kyperské policii.

Únosce už má jméno: Jde o Egypťana Sajfa Addína Mustafu

Egyptský premiér Ismáíl řekl, že únosce byl Egypťan. „Žádal schůzku se zástupcem EU nebo převoz na jiné letiště, ale o nic specifického,“ sdělil premiér.

Podle kyperské diplomacie je únoscem Egypťan Sajf Addín Mustafa. Podle nepotvrzených zpráv kyperských médií jde o bývalého egyptského vojáka, který se postavil proti režimu prezidenta Sisího.

Unesené letadlo na Kypru
Zdroj: Reuters/Stringer

Na letiště dorazila Mustafova exmanželka, kterou chce vidět, uvedla dříve kyperská televize Sigma. Server AirLive napsal, že únosce poslal nějaké ženě žijící na Kypru obálku se čtyřmi stránkami popsanými arabštinou.

„Není to terorista, je to idiot. Teroristé jsou blázni, ale nejsou hloupí. Tenhle chlapík je,“ prohlásil podle serveru The Telegraph jeden z úředníků egyptského ministerstva zahraničí. „Vždycky je v tom žena,“ snažil se žertovat i kyperský prezident, podle něhož nejde o terorismus.

Pasažéři si původně ničeho nevšimli, informovala zpravodajka BBC. Nápadné jim přišlo jenom to, že let, který měl trvat jenom půl hodiny, byl delší. Až když mohli vystoupit, zjistili, že jsou na Kypru.

Pokud je na palubě bomba, posádka má raději únosci vyhovět a neriskovat životy lidí, konstatoval letecký publicista Martin Velek. „Některé státy to řešily tak, že na palubách byli ozbrojení maršálové, jejichž zbraně by neprostřelily letadlo,“ podotkl Velek.

Larnacké letiště je nyní zavřeno a všechny lety na Kypr budou z Larnaky odkloněny na Pafos na západě ostrova.

Bezpečnost egyptských letišť opět v centru pozornosti

Incident znovu obrátil pozornost na bezpečnost egyptské letecké dopravy. Egypt se těžko vzpamatovává z důsledků teroristického atentátu na ruské letadlo, v jehož troskách loni v říjnu na Sinajském poloostrově zemřelo všech 224 lidí z jeho paluby. K činu se přihlásili radikálové z Islámského státu.

Tehdy selhala ochrana terminálu, když teroristé propašovali na palubu letadla v Šarm aš Šajchu výbušninu ukrytou v plechovce od limonády. V úterý únosce zase proklouzl kontrolami na alexandrijském letišti Burg al Arab, modernizovaném před pěti lety.

„Egyptský ministr zahraničí nedávno ujišťoval svého ruského protějška, že byla přijata mimořádná opatření. Nakoupeny byly nové scannery a vycvičeny desítky, ne-li stovky nových zaměstnanců letištní ochranky. V tuto chvíli je v sázce návrat turistů do Egypta. Ukazuje se, že bezpečnostní problém na egyptských letištích je chronický,“ upozornil zpravodaj ČT Jakub Szántó.