Počet pohřešovaných se po nedělním sesuvu v Číně blíží stovce

Zpravodajka ČT: Komise zkoumá, zda došlo k porušení předpisů (zdroj: ČT24)

Po nedělním rozsáhlém sesuvu půdy, který zavalil 33 budov, se na jihovýchodě Číny pohřešuje už nejméně 91 lidí. Úřady až dosud hovořily o dvacítce zavalených domů a 27 pohřešovaných. Příčinou sesuvu může být výbuch plynovodu.

Očekává se, že mezi pohřešovanými nejméně 59 muži a 32 ženami budou mrtví, ale žádná těla se zatím nenašla. Po nezvěstných pátrá téměř 3000 záchranářů se psy a také bezpilotní letadla. Záchranné týmy se údajně soustřeďují na několik oblastí, kde přístroje zaregistrovaly známky života.

Asi tisícovka lidí, tedy většina obyvatel v postiženém severozápadním předměstí Šen-čenu, byla včas evakuována do bezpečí. Příčinou sesuvu byl podle médií pravděpodobně výbuch plynovodu. Technici nyní opravují zhruba 400 metrů poškozeného vedení.

Před více než rokem jeden z vládních deníků zveřejnil varování, že v Šen-čenu brzy nebude místo na skládky materiálu, který za sebou zanechává rychlé budování nových staveb. Kromě nových domů ve městě vzniká kupříkladu rozsáhlá síť metra.

Šen-čen je jedním z největších čínských měst a také klíčovým centrem průmyslu. Nachází se na jihovýchodním pobřeží v blízkosti Hongkongu.

Počet pohřešovaných se po nedělním sesuvu v Číně blíží stovce (zdroj: ČT24)

K incidentu došlo zhruba čtyři měsíce po mohutném výbuchu v přístavu Tchien-ťin. Exploze v rozlehlé chemičce tehdy zabila téměř 200 lidí žijících v blízkosti. Tato tragédie přiměla úřady, aby se začaly více zabývat bezpečností v průmyslových komplexech.