Pátek co pátek v poutech. Jane Fondová se pustila do boje za ochranu klimatu s vervou

Horizont ČT24: Boj Jane Fondové (zdroj: ČT24)

Boj za ochranu klimatu stírá generační hranice. Naplno se do něj ve Washingtonu položila i oscarová herečka a zkušená demonstrantka Jane Fondová, kterou od symbolu ekologických protestů Grety Thunbergové dělí 65 let. Na schodišti amerického Kongresu se Fondová pravidelně nechává zatýkat za narušování pořádku. Další akci má v plánu v pátek.

Skončit v poutech chce každý pátek, zatím ale má jen poloviční úspěšnost. Jane Fondová protestuje před Kapitolem už osm pátků v řadě, z toho čtyřikrát ji policie odvedla.

„Nemůžete se cítit dobře, když neděláte dost. A pokud jste celebrita, vaše odpovědnost je ještě vyšší,“ vysvětluje, proč se rozhodla zapojit do protestů za ochranu klimatu.

Jane Fondová během protestu za ochranu klimatu ve Washingtonu
Zdroj: Siphiwe Sibeko/Reuters

Fondová nepopírá inspiraci ve studentech, kteří každý pátek protestují za klima napříč světem. I jejich babičky musí podle držitelky dvou Oscarů ukázat, že jim planeta není lhostejná. Minulý pátek se rozhodla mezi oběma generacemi postavit most a před Kapitol přišla i se svými vnoučaty.

Profesionální demonstrantka

Jane Fondová má s občanskými nepokoji stejně bohaté zkušenosti jako s filmem. Už v 60. a 70. letech se stavěla za práva indiánů a stala se i jednou z nejvýraznějších odpůrkyň války ve Vietnamu. V Hanoji se nechala vyfotit na kanónu určeném k sestřelování amerických letadel. Snímky jí vynesly opovržení veteránů, kteří přežili zajetí.

„Bolí mě to a vezmu si s sebou do hrobu, že jsem udělala ohromnou chybu, kvůli které si spousta lidí myslí, že jsem stála proti vojákům,“ litovala před čtyřmi lety svého rozhodnutí v rozhovoru pro časopis Vanity Fair.

Jane Fondová se nechala vyfotit na kanónu v Hanoji
Zdroj: ČT24

Válečná epizoda na roky přiškrtila její hollywoodskou kariéru. Fondové se ale podařilo najít cestu zpět. Se 17 miliony prodaných videokazet ovládla trh televizních rozcviček.

Zacvičit si přijela i do Sovětského svazu, kde chtěla podpořit vřelejší vztahy se Západem. Později stála proti válce v Iráku a nejviditelnějším motivem tří dekád jejího života se stal boj proti násilí na ženách. Téma klimatu tak v jejím úsilí nemá exkluzivitu.