Papež František odsoudil šílenství válek i apatii vůči nim

Fogliano di Redipuglia - Papež František dnes při vzpomínce na sté výročí vypuknutí první světové války na severu Itálie odsoudil šílenství válek i apatii vůči nim. Podle agentury Reuters upozornil také na to, že války jsou často ospravedlňovány ideologiemi. Hlava římskokatolické církve v posledních měsících opakovaně vyzývala k ukončení konfliktů na Ukrajině, v Iráku, v Sýrii, v Pásmu Gazy a v částech Afriky.

František v kázání při mši v areálu největšího italského válečného památníku a hřbitova v obci Fogliano Redipuglia prohlásil, že záplava konfliktů po celém světě je vlastně rozkouskovaná třetí světová válka. Zároveň odsoudil obchodníky se zbraněmi a osnovatele terorismu, kteří zasévají smrt a zkázu.
 
Papež zahájil svou návštěvu regionu na jednom ze zdejších vojenských hřbitovů, kde spočívají ostatky zhruba 15 000 vojáků pěti národností někdejšího Rakouska-Uherska. „Válka je šílenství,“ prohlásil pak František před nedalekým žulovým památníkem s 22 schody a třemi kříži na vrcholku.

Svatý otec zdůraznil: „Válka je iracionální. Jejím jediným cílem je přinášet zkázu a chce růst skrze ničení.“

Podle jeho slov můžeme v současnosti možná hovořit „o třetí válce, která se odehrává po kouscích, prostřednictvím zločinů, masakrů, ničení“. Svět by se měl zbavit lhostejnosti vůči této válce, kterou přiživují tři motivace: chamtivost, netolerance a touha po moci.

Na mši byly tisíce poutníků, včetně českých

Dnešní mše se i za deště zúčastnily desetitisíce lidí, které hlava římskokatolické církve vyzvala k „obrácení srdcí“. František se také pomodlil za oběti všech válek. Mši sloužil společně s biskupy z Itálie a zemí někdejšího habsburského mocnářství. Poutníci přišli z celé Evropy, mnoho z nich z jižního Rakouska, Slovinska nebo České republiky.
 
Návštěva místa měla pro Svatého otce pocházejícího z Argentiny i osobní rozměr. Jeho italský dědeček bojoval v tehdejší ofenzivě proti Rakousku-Uhersku.