Pákistánský premiér nepřijal demisi Šarífových ministrů

Islámábád - Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání zatím odmítl přijmout demisi devíti ministrů Pákistánské muslimské ligy. Koaliční strana bývalého premiéra Naváze Šarífa oznámila odchod z 24členného kabinetu kvůli neshodám při obnovení původního složení nejvyššího soudu. Vláda byla sestavena terpve před šesti týdny.

Liga se z koaliční Pákistánskou lidovou stranou o víkendu v Londýně nedohodla na navrácení funkcí šedesáti bývalým členům nejvyššího soudu, které loni odvolal prezident Parvíz Mušaraf. Pro Šarífovu stranu to přitom byla jedna z podmínek jejího setrvání v koalici. Šaríf nicméně oznámil, že se jeho strana k opozici nepřipojí a bude vládu nadále podporovat.

Mušaraf soudce odvolal loni, protože hrozilo, že nejvyšší soud neuzná oprávněnost prezidentských voleb, v nichž Mušaraf v rozporu s ústavou kandidoval jako velitel armády a v říjnu byl znovu potvrzen do funkce.  Koalice opozičních stran vznikla po vítězství v únorových volbách, strana prezidenta Mušarafa v nich propadla. Mušaraf roku 1999 jako náčelník štábu pozemních sil sesadil Šarífa nekrvavým vojenským převratem.