Ostravská zoo chce rozmnožovat největší papoušky světa

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada chce rozmnožovat největšího papouška světa - aru hyacintového. Chovatelé k tomuto účelu pořídili osmiletému samci Hugovi dvouletou samičku Blue. Ta je zatím v karanténě a k samečkovi se přidá začátkem srpna. Ara je ohroženým druhem a odchov v zajetí se může stát poslední možností, jak tento druh papouška uchovat pro další generace.

Zoo obnovuje chov páru po čtyřech letech. Původní samice uhynula dříve, než pár mohl mít mláďata, protože samice ještě nebyla pohlavně dospělá. „Samice dosahují pohlavní dospělosti zhruba ve čtyřech letech. Sehnat ale k Hugovi novou samici bylo velmi náročné,“ uvedl mluvčí zoo Stanislav Derlich.

Ara hyacintový, latinským jménem Anodorhynchus hyacinthinus je celý kobaltově modrý, pouze kolem očí a na bradě má žlutou barvu. Má velmi silný zobák, kterým dokáže rozlousknout kokosový ořech. Žije v tropických nížinných lesích a savanách Jižní Ameriky a dožívá se až šedesáti let. Papoušci tvoří páry na celý život, snáší dvě, vzácně tři bílá vejce, ale často odchovávají pouze jedno mládě.

Ara je ohroženým druhem a celkové počty se odhadují na méně než 3 tisíce kusů. Aru chrání smlouva CITES, která znamená úplný zákaz volného obchodování. Jeho cena se pohybuje v rozmezí 130 tisíc až 230 tisíc korun.